Plavání na suchu nebo nepřítel lux. Psímu chování člověk jen těžko uvěří

2. prosince 2021·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Psi nám každý den ukazují, proč je musíme milovat a proč by byl náš život bez nich chudší. Když k tomu přidáme ještě jejich občas dost legrační chování, je to láska na celý život. Sice nevíme, proč některé věci dělají, ale jsou u toho roztomilí. Které věci dělají, prozradil web Můj chlupáč.

Ideální poloha

Trvá vašemu mazlíčkovi dlouho, než si ustele a najde tu ideální polohu? Točí se stále dokola na jednom místě, přešlapuje a vrtí se. Tento zvyk se táhne už z dřívějších dob, kdy si lehali do vysoké trávy, kterou bylo nutné před spočinutím ušlapat. Psi to dělají s velkou oblibou dodnes. Přeci jen ušlapaná deka je podle nich mnohem pohodlnější. A pak jim už nic nebrání k dokonalému spánku.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Plavání na suchu

Ať už jste to viděli na vlastní oči nebo ve videích na internetu, určitě znáte zvláštní chování psů, kteří jsou drženi ve vzduchu nad vodou a přitom pohybují nožkami, jakoby plavali o závod. Nemusí jít přitom nutně o velkou vodní plochu, někteří plavou „na prázdno“ i nad vanou. Stejné pohyby dělají i při pohybujícím se okolí, třeba na eskalátorech. Psi jsou zkrátka vždycky připraveni na plavecké výkony, i když k tomu nejsou podmínky. Jedná se zkrátka o reflex.

Mlaskání ze spaní

Psí sny jsou občas hodně divoké a všichni víme, jak chlupáči během něj škubají celým tělem. Občas i vyjí nebo štěkají, někdy i dokonce mlaskají. Co se jim asi zdá? Zřejmě se jim vybavují zážitky z předešlých dní nebo vzpomínají na období, kdy byli štěňaty a byli u maminky. Nebo na klobásu, kterou viděli u naší večeře. Zkrátka jsou u toho velmi roztomilí.

Jako torpédo

Někdy se váš psí kamarád rozhodne zmizet do vysoké trávy a pak v ní radostí hopsá? Je neskutečné, jak dokáže i nízké plemeno vyskočit. Snaží se proto, aby viděli, protože v hustých travinách se mohou snadno ztratit. Musí tak vyskočit, aby měli přehled. Pohled na ně je ale k nezaplacení.

Lux je největší nepřítel

Útočení na vysavač není ani tak zvyk, jako spíš přirozená reakce na nepříjemně hlasitý a podivně pohybující se předmět. Jsou totiž i kliďasové, které lux nechá v naprostém klidu. Nicméně většině chlupáčů to nedá spát a reakce mohou být různé. Útok, útěk nebo i nervozita a diskomfort. Proto je nutné jim ukázat, že se není čeho být a že je to běžná věc, kterou doma potkají.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)


Koktejl - další články

Doporučujeme