Pohlednici z 2. světové války doručili až po 77 letech: Byli jsme u vytržení, řekla dcera zesnulého námořníka

25. února 2021·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Rodinu z liverpoolského předměstí Aigburth překvapila nečekaná pošta. Přišla jim pohlednice, kterou před 77 lety poslal jejich synovec William Caldwell z výcviku od královského námořnictva. Rodina tak měla radost, že mohla na svého již zesnulého člena rodiny zavzpomínat prostřednictvím vzkazu, který pohlednice obsahovala. Informoval o tom server BBC. 

William Caldwell absolvoval v roce 1943 výcvik u britského námořnictva o kterém snil od svých patnácti let. Jelikož jeho strýček Fred Myler taky sloužil u námořnické jednotky, tak pohlednici adresoval jemu.

Drahý strýčku Frede, tak jsem konečně v modrém. Nemyslel jsem si, že to bude takové. Člověk na sebe nemá moc času, ale vyhovuje mi to. Napíšu vám všem dopis, až budu mít aspoň trochu šanci, takže ještě chvíli vydržte. Zbývá mi 19 týdnů. Všechny moc pozdravuj, s láskou Bill, stojí v pohlednici od Williama.

Pohlednice k rodině do schránky doputovala teprve před čtrnácti dny. Strýček Fred již bohužel zemřel, v jeho domě ale nadále bydlí Williamovi vzdálení příbuzní. Byli jsme u vytržení. Je to ohromující a úžasné, uvedla dcera Williama Jane Ealesová. “Když jsem to četla, zase jsem slyšela jeho hlas,” dodala pro server.

Nikdo neví, kde pohlednice celé roky byla

Mluvčí královské pošty zatím netuší, proč dopis došel až po tolika letech. Spíš byla pohlednice někým opět nedávno poslána, než že by uvízla někde v našem systému, uvedl mluvčí pro BBC.

William zemřel v roce 1996, ve věku 78. let. Během výcviku se zúčastnil prvních bojů při vylodění během 2. světové války. Také sloužil na první britské lodi, která se v roce 1945 dostala do města zničeného atomovou bombou – Nagasaki. Rok na to z armády odešel.

Co na to Jan Kraus?


Koktejl - další články

Doporučujeme