Překvapilo mě, že Babiš k soudu dorazil. Ale on tam jen přišel říct, že je to kampaň, říká Mikuláš Minář

16. září 2022·Koktejl·Redakce

Mikuláš Minář. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Čestmíra Strakatého byl bývalý šéf spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář. Ve čtvrtečním Press klubu rozebíral aktuální politickou situaci. Soud Andreje Babiše nebo vládu Petra Fialy.

Češi si zaslouží znát pravdu

Mikuláš Minář je označován za aktivistu a politika. “Já nejsem ani politik ani aktivista. Jsem jen aktivní občan. Každý člověk by se měl zajímat o to, co se kolem nás děje a měl by říkat, co si myslí,” říká aktivní občan Minář a prozrazuje, co říká na právě probíhajícím soudu s Andrejem Babišem. “Překvapilo mě, že k tomu vůbec došlo. Potěšilo mě, že jsme zemí, kde se i tak vysoce postavený politik může před soud dostat. Taky mě překvapilo, že pan Babiš k tomu soudu skutečně přišel. Ale on tam přišel jen říct, že je to kampaň a snaha dostat ho z politiky.” Také dodává, že je škoda, že následně odmítl vypovídat. “Ve svých dřívějších výpovědích prokazatelně lhal, například když tvrdil, že neví, komu Čapí hnízdo patří. Bylo by fajn, kdyby lidem řekl celou pravdu o tom, jak to bylo. Soud by měl rozhodnout, jak to má dopadnout, ne občané,” říká Mikuláš Minář.

Cela před soudem byla přes čáru

Přestože Minář upozorňuje na presumpci neviny, spolek Milion chvilek pro demokracii postavil před soud maketu cely, která by měla patři právě Andreji Babišovi. “Tenhle krok byl podle mého názoru přes čáru. Chápu záměr, že chtěli poukázat na absurditu situace, kdy je horkým kandidátem na prezidenta a jeho zvolení by mu zajistilo imunitu. Ovšem provedení s klecí bylo nešťastné. Vyznělo to jinak. Je důležité si přiznat chybu, což Milion chvilek udělal,” vysvětluje pan Minář a připomíná slova Tomáše Masaryka: “Prezident jako největší reprezentant státu by se neměl bát, neměl by lhát a neměl by krást. Když se podívám na pana Babiše, prokazatelně lhal, teď se řeší, jestli se podvodně obohatil a jestli se nebojí, že by mohl být odsouzen.” 

Politici musí být kritizováni

Milion chvilek hlásala, že bude hlídat i tu vládu, která přijde po Babišovi, tedy současnou Fialovu vládu. “A přesně tak se děje. Podle mě ale nelze srovnávat tuto vládu s vládou Andreje Babiše. Tady není tak velký střed zájmů, že by premiér vlastnil mediální dům, nepodniká. To neznamená, že Fialova vláda nemá problémy. Kauz tam vypuklo mnohem víc, než bych si přál a ty zásadně podkopaly důvěru. Milion chvilek nedávno napsalo panu Fialovi dopis, že jsou znepokojení nad nedostatečnou komunikací s občany a nad kauzami, které si zkrátka vláda nemůže dovolit. Měli by si uvědomit, že jejich vítězství ve volbách, nebyl žádný triumf,” říká bývalý šéf spolku Milion chvilek. Dodává, že je potřeba, aby byli politici kritizováni. “Pokud je nebudeme kritizovat a budeme omlouvat každý jejich hřích, tak tím ničemu nepomůžeme,” tvrdí Mikuláš Minář.

 


Koktejl - další články

Doporučujeme