Přesně před 118 lety se narodil Jan Werich. Připomeňme si jeho nejlepší citáty o hlouposti a moudrosti

6. února 2023·Koktejl·Redakce

Jan Werich (Foto zdroj: ČSFD)

Asi úplně nejslavnější pohádková role, kterou úžasný herec a dramatik Jan Werich ztvárnil, je Král Já I. v pohádce Byl jednou jeden král. Jistě si ho spousta z nás minimálně jednou do roka na Vánoce v této roli připomene. Během života dosáhl mnoha úspěchů, za které si ho budeme navždy vážit. A právě dnes by oslavil 118. narozeniny. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší citáty, které nám tu během svého života zanechal.

Narodil se v roce 1905 jako jedináček. Žil s maminkou v Praze, protože tátu poslali na frontu během 1. světové války. Vystudoval gymnázium, pak se vydal cestou studia práv. Ve svých 24 letech se oženil se švadlenou Zdenou.

Svého životního přítele poznal už v jedenácti letech. Začátek tvůrčí spolupráce ale začal až na vysoké škole, kde oba studovali. Dvojice Voskovec a Werich bude navždy slavná jako dvojice komiků, která vtipně, ironicky a velice originálně komentovala politické a společenské nešvary. Potom, co založili Osvobozené divadlo,  emigroval Jan Werich v roce 1939 do Ameriky.

Po návratu založili s Voskovcem Divadlo V+W, které bylo na stejném místě jako povodní Osvobozené divadlo. V roce 1948 tu měl premiéru americký muzikál Divotvorný hrnec, ve kterém si Werich zahrál roli Čochtana. Po Voskovcově emigraci Divadlo V+W zaniklo a muzikál se přestěhoval do Karlína.

V druhé polovině 50. let vedl Werich pražské Divadlo ABC. Ve filmu dostal málo šancí, televize byla štědřejší. Z televizních inscenací, ve kterých hrál, se především díky němu staly legendy.

Nejlepší citáty Jana Wericha:

Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je, kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá, na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.

Bůh stvořil člověka, ale nedal si to patentovat, a tak to teď po něm může dělat kdejakej blbec.

Jsi-li blbej, nepij, projeví se to.

Kde blb, tam nebezpečno.

Ono je lepší mluvit s chytrým člověkem o něčem hloupém než s hlupákem o něčem chytrém.

Humor je boj s lidskou hloupostí. V tomto boji nemůžeme nikdy vyhrát. Ale nikdy v něm nesmíme ustat. Ovšem pozor na zmýlenou. Ten, koho považujeme za blbce, považuje za blbce nás. Jde o to se nevyvraždit.

Já myslím, že civilizace není dobrá, když je bez kultury. Člověk potřebuje ke štěstí a spokojenosti nejenom pohodlí tělesné, ale i duševní. Kultura a civilizace musí jít ruku v ruce.

Vezměte si slovo prdel. To je v českém nadávání chrám. Umísťujeme tam vše, co se nám nepodařilo. Posíláme tam nepohodlné lidi. Dokonce tam voláme v zoufalství o pomoc. Určitě znáte lidi, kteří bez vole nedají dohromady větu. A tou přemírou ztratilo nadávání smysl. Stalo se zvukem. Když dneska řeknete exkrement, lidi se pohoršeně otočí. Když řeknete hovno, ani se neotočí.

Čas si vymysleli lidé, aby věděli, od kdy do kdy a co za to.

Nikdy se nesměji nejlépe. Bojím se, že by to mohlo být naposledy.

Není-li tu ta, kterou mám tak rád, tak mám rád tu, která je tu.

Víte, chlap nesmí bejt blbej ve třech případech. Za volantem, v posteli, u stolu. Všude jinde se to snese.

Dej blbci funkci a vymyslí lejstro.

Jestliže se člověk hádá s blbcem víc jak půl minuty, hádají se už dva blbci.

Mějte dobrou náladu. Dobrá nálada sice vaše problémy nevyřeší, ale naštve tolik lidí kolem, že stojí za to si ji užít.

 


Koktejl - další články

Doporučujeme