Roztomilé malé štěně? Ani omylem, tenhle krasavec má v roce 80 kilo

14. února 2022·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Takový malý drobeček, chtělo by se říct, když člověk vidí malé štěně. Nutno ale dodat, že v tomto případě se o drobečka moc nejedná. Na TikToku vzbudilo rozruch video, kde muž cvičí svého psa. Ten má ve třinácti měsících 80 kilo a je větší než jeho majitel.

Štěně středoasijského pasteveckého psa se jmenuje Appa a jeho majitel si ho dovezl z Libanonu do Alabamy. Je mu něco přes rok, ale už nyní je větší, než jeho pán a váží osmdesát kilo. Když se postaví na zadní, je vyšší než muž, ale velikostí překoná i vchodové dveře domu.

Video, které muž sdílel na sociální síti TikTok má už přes deset milionů shlédnutí a jeho počty se stále zvyšují. Řada komentujících byla velikostí mazlíčka zaskočena. Někteří si dokonce mysleli, že se jedná o výplod CGI, tedy o počítačovou animaci. O to se ale nejedná, toto plemeno je opravdu obrovské.

The ol' ankle biter.

Posted by Chris Wooten on Monday, February 7, 2022

Tato pět tisíc let stará rasa je původem z Turkmenistánu a dalších států střední Asie a jedná se o největší plemena na světě. Dospělí jedinci mohou vážit až 50 kilo a v kohoutku měří přes 65 centimetrů. Jsou to skvělí hlídači a obranáři, kteří jsou schopni snášet drsné podnebí, nedostatek stravy i vody. Mohou dokonce fungovat až v teplotách -40°C.

Pro klasický služební výcvik se ale nehodí, protože nesnáší jakoukoliv drezuru. Sice chápou, co se po nich chce, ale cviky nepovažují za smysluplné a odmítají je vykonat. S postupným zánikem kočovného pasteveckého způsobu života obyvatel jejich domoviny se začaly rapidně snižovat i počty psů. I proto na ně v Asii už nenarazíte tak jako dřív.


Koktejl - další články

Doporučujeme