Safari Park Dvůr Králové dál vrací zvířata do Afriky. Nejvýznamnější jsou ohrožení nosorožci

18. března 2023·Koktejl·Redakce·ČTK

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Safari Park Dvůr Králové je hrdým celosvětovým pomocníkem při ochraně ohrožených afrických druhů a jejich návratu do své domoviny. Takže nejen že návštěva této zoologické zahrady rozhodně stojí za to, ale můžeme být pyšní, že u nás takovou výjimečnou zoo máme. Za posledních 15 let poslala do Afriky přes 100 buvolů, nosorožců či různých antilop. Informuje o tom Česká tisková kancelář.

S návraty zvířat do Afriky zoo začala již v 90. letech minulého století. Nyní je tato činnost hlavní cílem královodvorské zahrady. Nejvýznamnějšími přesuny byl postupný převoz devíti kriticky ohrožených nosorožců dvourohých východních do Tanzanie a Rwandy. Řekl to vedoucí mezinárodních projektů dvorské zoo Jan Stejskal.

Nosorožci se do Afriky vracejí ze Dvora Králové po pěti generacích chovu v zajetí. Jejich předci se do dvorské zoo dostali z Afriky na přelomu 60. a 70. let minulého století, kdy je z expedic přivezl tehdejší ředitel zoo Josef Vágner. “Už Josef Vágner před 50 lety zpozoroval značný úbytek mnoha druhů. Jeho cílem bylo tato zvířata v Evropě množit a jejich potomky vracet do míst, odkud je odvezl. Tento přístup je velmi vizionářský a později ho začaly přijímat ostatní dobré zoologické zahrady,” uvedl Stejskal.

View this post on Instagram

A post shared by Safari Park Dvůr Králové (@safariparkdvurkralove)

Dosavadní výsledky zoo označuje za vynikající. “Naprostá většina zvířat, která se ze Dvora Králové vrátila, přežila, a dokonce se rozmnožila. V některých případech mají i jejich mláďata potomky, například nosorožci v tanzanském národním parku Mkomazi,” uvedl Stejskal nadšeně. Kromě nosorožců zoo do Afriky vrátila řadu druhů antilop, například adaxe núbijské a přímorožce šavlorohé, kteří předtím byli ve volné přírodě vyhubeni. Ve Svazijsku zoo pomohla obnovit vyhubenou populaci antilop koňských. “Podařilo se nám vrátit i antilopy vrané do Jihoafrické republiky,” uvedl Stejskal. Do Jihoafrické republiky se ze Dvora Králové vrátilo přes 80 buvolů kaferských.

Dva poslední nosorožci bílí na světě

Specifický je případ nosorožců bílých severních, kdy zoo v roce 2009 poslala do keňské rezervace Ol Pejeta čtyři tato zvířata. Po úhynu samců Suniho a Sudána zbývají nyní v Keni dvě samice Fatu a Nájin, které jsou posledními zvířaty svého druhu na světě.

Dermoplastický preparát (vycpaninu) posledního samce nosorožce bílého severního Sudána dnes ráno odvezli z Národního muzea v Praze do Dvora Králové, odkud bude následně přepravený do Keni v Africe. Tam se stane symbolem boje za záchranu biodiverzity. Na jeho místo byla v muzeu nainstalována jeho kostra. ČTK to řekl ředitel Národního muzea Michal Lukeš.


Koktejl - další články

Doporučujeme