Sloní putování je u konce. Stádo po stovkách kilometrů míří konečně domů

11. srpna 2021·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Od začátku června celý svět sledoval slony, kteří se nepochopitelně vydali na cestu napříč Čínou. Byli nejen pod dohledem veřejnosti, ale i odborníků. Nyní se znavené stádo rozhodlo zamířit domů. Od místa, odkud vyrazili, je dělí zhruba 200 kilometrů.

Loni v říjnu opustilo stádo šestnácti slonů oblast kousek od jihočínského Pchu-eru v provincii Jün-nan a zamířilo na sever. Během náročné a vyčerpávající cesty jedna ze slonic porodila mládě a od stáda se oddělili tři samci. Ochranáři do sloního putování nijak nezasahovali. Pouze se stádo snažili odlákat od co nejvíce obydlených míst, kde by zvířata mohla ohrozit obyvatele i sama sebe.

V červnu se stádo těsně před obřím velkoměstem Kchun-ming opět stočilo na jih. V neděli večer čtrnáct slonů překročilo řeku Jüan-ťiang (řeka má stejné jméno jako podstatně větší a známější řeka v provincii Chu-nan) a dostalo se zhruba 200 kilometrů od oblasti, kde žilo před pochodem. Sloni jsou sice ještě docela daleko od svého původního domova, ale místní úřady prohlásily, že jsou nyní ve vyhovujícím prostředí.

Vypadá to, že jejich daleká cesta je u konce a dále už pokračovat nebudou. Co ale přimělo zvířata k takové pouti, je záhadou. Odborníci si myslí, že nezkušená vůdkyně stáda zabloudila při své snaze dostat své druhy na lepší pastviny. Po celou cestu je čínské úřady monitorují za pomoci dronů, uzavírají silnice a jídlem se je snaží odlákat od těch nejobydlenějších oblastí.


Koktejl - další články

Doporučujeme