Sylva Lauerová: Snažím se čtenáře ukrást z toho šedého života a vrhnout je do světa erotiky nebo thrilleru

7. ledna 2023·Koktejl·Barbora Turková·Luboš Procházka

Sylva Lauerová. (Zdroj: Frekvence 1)

Patří mezi populární české spisovatelky a nemá problém napsat, jak thriller, tak erotický román. Hostem Press klubu byla spisovatelka a socioložka Sylva Lauerová. O čem je její nejnovější kniha Hodina zmijí a proč nemá touhu psát politický román?

Jaký bude rok 2023 podle spisovatelky? „Řekla bych, že nejen jeho začátek, ale i celý rok bude velmi dramatický. Nejvíce si přeji zdraví, protože si myslím, že všechno ostatní zvládneme. Přeji si, abychom si zvolili moudrou hlavu státu.” Přiznává, že čtenáři s ní sdílí hlavně obavy ze zdražování a války na Ukrajině. A obavy má i ona sama. „Když Putin zaútočil na Ukrajině, tak jsem několik dnů pociťovala smutek, obavy a strach. Nikdo z nás netušil, jak konflikt bude vypadat a jak dlouho bude trvat. Každá válka mě děsí,” svěřila se.

Jak sama říká, erotický román s politickými prvky byl byl dozajista velký bestseller a byl by velmi aktuální, ale nemá touhy ho napsat. „Stačí se podívat na Ameriku, co se tam odehrávalo a jaké neuvěřitelné kauzy, které vedly až do nejvyšších společenských a politických kruhů, tam byly. Bylo to velmi nepříjemné. A souvisely s erotikou. Snažím se čtenáře bavit. Máme tolik starostí a problémů. Snažím se je ukrást z toho šedého běžného života a vrhnout je do světa exotiky, erotiky nebo thrilleru,” vysvětluje spisovatelka.

Lidské štěstí a spokojenost jsou velmi křehké

Její nejnovější kniha Hodina zmijí sice o české politice není, ale jistý společný jmenovatel by se dal najít. „Je to thriller a hlavní roli tam hrají lži a brilantní manipulace. Hodina zmijí je o mladé, moderní a chytré ženě, která je vdaná za atraktivního muže a jediné, co jí brání v jejím štěstí, je touha po dítěti. Náhodná smrt jedné známé najednou začne měnit její život do podoby skutečného pekla. Je to o tom, jak křehké je lidské štěstí a spokojenost, a jak drobné věci mohou otevřít vrátka do třináctých komnat,” popisuje děj spisovatelka. Je to právě tato kniha, která má podle Lauerová největší šanci dostat se na televizní či filmové plátno. „Jistá jednání už probíhají.” 

Říká se, že jakmile spisovatel dopíše jednu knihu, už začíná s další. Lauerová s tímto tvrzením souhlasí. „Dá se říct, že pro Hodinu zmijí mám už pokračování, protože si myslím, že si to zaslouží. Román se bude jmenovat Odplata a vyjde na podzim tohoto roku,” láká spisovatelka, která svůj druhý domov našla na Seychelách a potkala tam i svého partnera.


Koktejl - další články

Doporučujeme