Tichá noc i na Silvestra? Za dělobuchy budou mastné pokuty

30. prosince 2022·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Silvestr a oslava příchodu Nového roku byla vždy spojená s dlouhotrvajícím ohňostrojem. V hlavním městě to vždy začíná bouchat už kolem třetí hodiny odpolední a trvá do ranních hodin. Vypadá to ale, že Praha letos otestuje vyhlášku o pyrotechnice. Co to tedy znamená? O tom informuje web Novinky.cz.

Pyrotechnická vyhláška byla zavedena již v roce 2020. Jenže během pandemie, kdy pražské ulice “zely prázdnotou”, nebylo možné ji řádně otestovat. Tento rok je tomu jinak. Do centra se vrátili nejen místní pařiči, ale tako turisti, kteří se nemohou dočkat, až v jedné z nejoblíbenějších party destinací oslaví Silvestra.

Normu připravili podle Novinek bývalý primátorův náměstek Petr Hlubuček (dříve STAN) a radní Hana Kordová Marvanová (nyní za ODS). Podle nich se tak volně prodejná pyrotechnika nesmí používat na určitých částech Prahy, za nevhodné použití navíc hrozí pokuta deset tisíc korun. Veškeré informace najdete na oficiálním webu Praha.

Pyrotechnika se nesmí odpalovat v památkové rezervaci v hlavním městě Praze, na vodních tocích, na ostrovech v těchto tocích a na pozemcích sousedících s korytem vodních toků, a to v šířce do 50 metrů od břehové čáry, v okruhu 250 metrů od zařízení poskytujících zdravotní lůžkovou péči nebo od domovů pro seniory anebo od domovů pro osoby se zdravotním postižením, na přehradách, hrázích, vodních nádržích, jezech a zdržích a ve vzdálenosti do 50 metrů od nich, v přírodních parcích a ve vzdálenosti do 50 metrů od těchto parků a ve vzdálenosti do 250 metrů od areálu Zoologické zahrady hlavního města Prahy, útulků pro zvířata a zařízení poskytujících veterinární pohotovost.

Bujaré oslavy včetně velkolepého tradičního ohňostroje se letos konat nebudou. Podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana od těchto oslav upustili již před několika měsíci s ohledem na konflikt na Ukrajině. “V současné době, kdy musí šetřit nejen Pražané, ale i město, se nám nejevilo pořádání ohňostroje či jiné oslavy jako vhodné,” řekl Novinkám.


Koktejl - další články

Doporučujeme