Tohle Češi nikdy nepochopí! V Německu vyvinuli instantní pivo. Má snížit uhlíkovou stopu

29. března 2023·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Depositphotos)

Německý pivovar Neuzeller Klosterbräu přišel s převratnou novinkou, ze které se pravděpodobně každému Čechovi holdujícímu pivu navalí. Představili pivo v prášku. Normálně ho rozmícháte ve vodě a vznikne náš oblíbený nápoj včetně pěny, sycení a alkoholu. Tento vynález by měl snížit uhlíkovou stopu. Informuje o tom agentura Reuters.

Když v 50. letech vznikla nejrozšířenější fast foodová franšíza McDonald´s, její majitelé si zakládali na tom, že se milk shaky budou dělat zásadě ze skutečné zmrzliny. Jenže energie, kterou prodejny spotřebovaly na chlazení takového množství zmrzliny bylo velmi nevýhodné. Podnikatel Ray Kroc, který od bratrů McDonaldových restauraci i značku koupil, přes jejich protesty zavedl instantní milk shake v prášku. Tím se snížily náklady na provoz a restaurace měla mnohem větší zisky.

V Německu přišli s něčím podobným a podobně smutným. Vyvinuli prášek, ze kterého se po smíchání s vodou stane pivo. Nejde však o úspory na provoz, ale o snížení uhlíkové stopy. Účelem jsou úspory při přepravě, a to jak finanční, tak z hlediska produkce emisí. O pivo v prášku se již pokoušeli mnozí, ovšem až tohle je prý první skutečně plnohodnotná náhrada našeho oblíbeného alkoholického chmelového nápoje.

Němci na prášku pracovali dva roky a jeho vývoj byl částečně financován ze státních peněz. Problém je především, když se pivo přepravuje ve skleněných lahvích. Ty jsou pak příliš těžké. Takhle by se nepřevážely ani lahve, ani voda. Pouze prášek a voda by se pak použila lokální. V práškové formě lze vyrábět téměř libovolný druh piva. Produkce by se měla rozběhnout do konce roku.

Chápeme, že pokrok nezastavíme, ale pravděpodobně tahle forma šetření uhlíkové stopy bude pro Čechy až jako poslední možnost.


Koktejl - další články

Doporučujeme