V Česku vám může vběhnout do silnice jelen. V Indii na cyklisty skáče levhart

21. června 2022·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto (Shutterstock)

V severoindickém státě Asám vyskočil na nic netušícího cyklistu ze křoví levhart. Srážka s jelenem či srnou na českých silnicích bývá náhoda a ani jeden z živočichů nemá v úmyslu se navzájem střetnout. Zde bylo patrné, že si kočka na muže na kole vyloženě počíhala. Informovala o tom agentura AP.

Muži se naštěstí nic nestalo, protože levhartovi, který chtěl očividně na cyklistu zaútočit, se podařilo muže z kola jen shodit. Následně oba dva vzali nohy na ramena a utekli každý jiným směrem. Incident se stal už v lednu, ale video bylo zveřejněno až nyní.

Po tom, co muži kolemjdoucí pomohli, ukázalo se, že má pouze šrámy na boku a k vážnějšímu zranění nedošlo. To však nemění nic na tom, že to musel být opravdu velký šok a ošklivý zážitek. Rameš Kumar Gogoi z místního národního parku varoval obyvatele, aby v blízkosti parku zbytečně nezastavovali, protože zvířata často u silnice číhají. 

Přitom levharti nejsou těmi, kteří by měli na svědomí nejvíce napadení lidí. Na prvních příčkách jsou tygři a lvi. Přesto dojde v Indii a v Nepálu průměrně k nižším desítkám případů ročně, kdy levhart usmrtí člověka. I když levhart lépe snáší přítomnost člověka, k většině konfliktů dojde v okamžiku, kdy šelma útočí na stáda dobytka.


Koktejl - další články

Doporučujeme