V Havířově v sobotu spadl řetízkový kolotoč. Zraněné byly především děti

4. září 2022·Koktejl·Redakce

Ilustrační obrázek (Zdroj: Profimedia)

V sobotu odpoledne se slavnosti v Havířově změnily v pořádné drama. Spadl tam řetízkový kolotoč. Na místě zasahovaly záchranné složky, na místě bylo 17 zraněných. Informaci uvedl web Novinky.cz.

Dva lidé utrpěli těžká zranění, ale jsou mimo ohrožení života. Dalších 15 lidi utrpělo středně těžká či těžká zranění. K nehodě došlo v sobotu odpoledne, zhruba v 15.15. Po 16. hodině na místě přistál i vrtulník záchranářů. Je tam několik zraněných osob, převážně dětí,“ řekl Karvinskému deníku mluvčí moravskoslezské policie René Černohorský.

Policie na místě zjistila, že problémy s kolotočem byly už v pátek. Údajně nefungoval a lidé požadovali vrácení vstupného,“ uvedl a dodal, že hledá svědky a kamerové záznamy. „Ti, co ty problémy zažili, by se měli obrátit na havířovské obvodní oddělení, případně kontaktovat policii prostřednictvím linky 158,“ sdělil Černohorský, který následně uvedl, že policie vyšetřuje nehodu jako obecné ohrožení z nedbalosti. 

Vyšetřování neštěstí potrvá týdny až měsíce. Čekat se bude na znalecké posudky. Ze 17 zraněných bylo sedm dětí a 10 dospělých. V nemocnicích zůstává pět lidí. „Policejní komisař zahájil úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti, kterého se měla dopustit dosud neznámá osoba tím, že svým jednáním zapříčinila zranění několika osob v rámci probíhajících Havířovských slavností,“ řekl Černohorský.

Primátor města Josef Bělica program předčasně ukončil. Neuskutečnila se proto plánovaná vystoupení skupiny Kabát a zpěvačky Lucie Bílé. Podle informací z místa šlo o extrémnější verzi řetízkového kolotoče, tzv. Rotating Tower.  Konstrukce se sedačkami vyjížděla po středovém sloupu asi do výšky 15 metrů. Když klesala dolů, rotace měla skončit, ale neskončila.

Police uvedla, že lidé se zranili ve chvíli, kdy byla atrakce u země, ale stále se točila. Konstrukce, která vyvezla sedačky do výšky asi 15 metrů začala nečekaně a nekontrolovaně klesat k zemi. „Při tom se zavěšené sedačky s návštěvníky i nadále točily. Lidé proto naráželi do zábradlí pouťové atrakce a do okolo stojích překážek,“ řekl policejní mluvčí.

Doplnil, že provozovatelem kolotoče je třiapadesátiletý muž z Prostějovska. „Nadále se však bude zjišťovat, kdo v době události kolotoč provozoval, zda všechny osoby byly řádně proškoleny a měly povolení k činnosti. Jak byla pouťová atrakce instalována a bezpečnostně zajištěna,“ řekl Černohorský. Na místě nehody podle Humpla zasahovalo pět posádek lékařské záchranné služby.


Koktejl - další články

Doporučujeme