V Safari Parku se událo dosud něco nevídaného. Během jednoho roku se narodil třetí nosorožec dvourohý

12. března 2023·Koktejl·Redakce

Nosorožec dvourohý. (Foto: se souhlasem Safari Park Dvůr Králové)

Důvod k oslavě mají v Safari Parku ve Dvoře Králové. Během jednoho roku se tady narodilo již třetí mládě nosorožce dvourohého východního. Což ve světe nemá dosud nikde obdoby. Návštěvníci zoologické zahrady, tak budou moci po pěti letech pozorovat rovnou tři mláďata tohoto kriticky ohroženého druhu. Informoval o tom Park na svých webových stránkách.

Samec přišel na svět přesně rok po narození samce Kyjeva Edy. Porod proběhl poměrně rychle a mládě záhy začalo pít, sdělil na stránkách Safari Parku zoolog Jiří Hrubý. Sameček váží 36 kilogramů a zatím mu chovatelé říkají Magashi, podle místa ve rwandské Akageře, kam se v minulosti vrátili dvorští nosorožci.

Až to situace dovolí, mládě i s matkou začnou vycházet do expozičního výběhu. Bude to po dlouhých pěti letech, co bude mít veřejnost možnost pozorovat mládě tohoto kriticky ohroženého druhu,” uvádí na stránkách Parku.

Otcem mláděte je samec Embua, který do Dvora Králové přicestoval na podzim 2020 z anglického Chesteru. Matkou je sedmnáctiletá Maisha, která se v zoo narodila a není to její první mládě. Dosud Safari park odchoval 49 mláďat nosorožce dvourohého východního a je ve snahách o jeho záchranu světovou velmocí. V uplynulých letech také opakovaně nosorožci dvourozí ze Dvora Králové zamířili zpět do Afriky, konkrétně do Tanzánie a Rwandy.


Koktejl - další články

Doporučujeme