Vinnetou je podle Němců rasově stereotypní. Stahují ho z knihkupectví i televize

31. srpna 2022·Koktejl·Redakce

Herci ve filmu Vinnetou. (Foto: Profimedia)

Kdyby se toho dožil spisovatel Karel May, nejspíš by nevěřil svým očím ani uším. K velmi nečekanému a razantnímu kroku se totiž rozhodli v Německu, když knihám a filmům o slavném apačském náčelníkovi Vinnetouovi udělali přítrž. Oznámilo to nakladatelství Ravensburger.

Obrovským překvapením bylo, když německé nakladatelství Ravensburger oznámilo, že stahuje několik dětských knih na motivy příběhů o Vinnetouovi. Důvodem byla kritika a obvinění z rasových stereotypů o původních obyvatelích Severní Ameriky a nevhodné přivlastňování jejich kultury, které rozpoutala kniha Mladý náčelník Vinnetou. Zaznamenali jsme mnoho negativních ohlasů na naši knihu, a proto jsme se rozhodli zastavit dodávky titulů a stáhnout je z plánu,” uvedla firma v prohlášení.

K zákazu se nakonec přidala i televizní stanice ARD, která se nechala slyšet, že na žádném ze svých kanálů už neuvede filmy s náčelníkem Apačů a ani k nim nehodlá kupovat další licenci. Na snímek se tak Němci nepodívají na kanálech MDR, NDR, BR, DW, RB, RBB. Další klasické filmy hodlá televize podle mluvčí kontrolovat, zda se hodí do programu. Toho kroku naopak využila německá ZDF, která bude Vinnetoua uvádět nadále, a to i přesto, že aktivistům vadí, že jsou ve snímku příslušníci domorodého amerického obyvatelstva nazýváni “Indiáni”.

Tyto kroky ovšem rozpoutaly na internetu další debatu. Některým lidem se postup televize nelíbí a nazývají ho cenzurou. Podle odborníků jsou knihy i filmy jsou neškodné, protože z nich jasně vyplývá, že jde o fiktivní příběh a nikoliv o přesné vyobrazení původních amerických obyvatel.

Co na to Jan Kraus?


Koktejl - další články

Doporučujeme