Kolorované fotografie z koncentračních táborů přibližují hrůzy holokaustu

30. ledna 2020·Články·Karolína Stránská

“Nikdy nezapomenu na malé obličeje dětí, jejichž těla se měnila v kouřové věnce pod azurově modrým nebem," vzpomíná mrazivě na holokaust přeživší Elie Wiesel. Koncentrační tábor Osvětim (německy Auschwitz) založili nacisté v roce 1940 a mezi prvními v něm byli internováni polští odbojáři.

Následující rok byl poblíž postaven rozsáhlejší komplex Osvětim II – Březinka (Birkenau), který se stal největším střediskem určeným nacisty k vyhlazování evropských Židů. Podle osvětimského muzea v táboře zahynulo přes 1,1 milionu lidí, z toho milion Židů. Vězněno tam bylo i na 50.000 československých občanů, z nichž přežilo asi 6000.  . Je to právě letošní rok, kdy si připomínáme 75 let od osvobození Osvětimi Rudou armádou bývalého Sovětského svazu. V roce 1947 byl pak celý objekt prohlášen polským národním památníkem.

I přes uplynulá desetiletí je potřeba si připomínat hrůzy, ke kterým v minulosti docházelo. Při tomto výročí se fotograf Tom Marshall rozhodl kolorovat výběr snímků, které byly pořízeny v koncentračních táborech v prvních měsících roku 1945.

“Toto byl ten nejponurejší projekt, na kterém jsem kdy pracoval. Obvykle mě baví kolorovat staré fotografie, neboť tento  proces vdechuje snímků život, což je uspokojivé. U tohoto projektu to však bylo až nežádoucí, protože ty snímky jsou tak šokující,” uvedl fotograf.

Články - další články

Doporučujeme