MALINOVÁ SEZÓNA: Skvěle chutnající bobulky jsou ve skutečnosti výborným přírodním lékem

Oblíbené letní plody sytě růžové barvy, které milujeme čerstvé ze zahrádky i horké s vanilkovou zmrzlinou, dozrávají od července do září. Ovocné bobulky pocházející z Kréty se už kdysi dávno využívaly jako pochutina, lék i povzbuzující prostředek díky vysokému obsahu vitamínů.

Na růžových bobulkách si můžeme pochutnat, když jsou čerstvě utržené nebo je přidat do jogurtu či ovocných salátků – zkonzumovat bychom je měli do dvou dnů od utržení. Chcete-li je uchovat pro zimní měsíce, stačí je oprat, osušit a nechat zmrazit – ideálně je pak spotřebujte do jednoho roka. V domácnosti skvěle fungují i jako přírodní barvivo.

Maliny nejsou na pěstování nijak náročné, rostou na okrajích lesů i v horách a dařit se jim bude i na malé zahrádce či terase. Nejznámější jsou růžové plody, vyšlechtěné byly ale už i žluté či tmavě modré. Rozhodně se vyplatí vyhradit jim nějaký ten koutek, jsou totiž úžasnými pomocníky v mnoha zdravotních aspektech.

Proč se vyplatí být malinový milovník?

  • Posilují imunitu a chrání náš zrak
  • Vitamín C a A blahodárně působí na lidský organismus, díky “áčku” bojuje tělo proti šerosleposti a zákalům
  • Působí proti stresu a bolestem hlavy
  • Podporují vylučování potu a tím působí proti horečce
  • Díky obsahu fosforu a železa pomáhají při krvetvorbě a správné funkci srdce
  • Vápník se stará o zdravé kosti a chrup
  • Pozitivně díky zinku působí na sexuální apetit
  • Čím tmavší plody, tím větší podíl antioxidantů – ty chrání tělo například před rakovinou
  • Snižují hladinu cukru v krvi
  • Snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi
  • Kloktáním vody z malin ulevujeme zánětům v ústní dutině
  • Pomáhají těhotným při ranních nevolnostech

TIP: Malinová šťáva našich babiček
Maliny opereme, namočíme do hrnce a vyndáváme plody v hrsti, aby se vyplavili případní červíci a lístečky. Poté necháme na sítu okapat. Maliny rozmačkáme v kameninové (nebo jiné) misce a za občasného míchání dáme na 24 hodin odstát do chladu. Druhý den necháme směs překapat přes plátno, na kilo šťávy přidáme kilo cukru, zahříváme na sporáku a sbíráme pěnu, dokud se nerozpustí všechen cukr. Nepřivádíme do varu, aby se neztratil vitamin C. Pijeme při únavě, chřipce a horečce.