Markéta Adamová: Ať si Hrad, Nejedlý nebo Mynář jednají o čem chtějí. Porušují ale často zákony a tak by si měli nejprve zamést před vlastním prahem

30. listopadu 2020·Články·Lenka Skrzeczkova·Luděk Staněk

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. (Foto: ČTK)

Co si opozice myslí o Protiepidemickému systému (PES) České republiky (ČR)? Proč nesouhlasí s neustálým nouzovým stavem a jak hodnotí cestu prezidentova poradce Martina Nejedlého do Moskvy? K tématům se pro Frekvenci 1 vyjádřila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Rozvolňovat s rozumem

Dá se říct, že epidemie koronaviru začala pomaličku ustupovat. Vláda se rozhodla rozvolnit některá opatření od čtvrtka 3.12. Bohužel upozornila, že do konce roku další rozvolňování očekávat nemáme. Podle opozice musíme toto období prostě přečkat, protože by bylo hloupé otevřít na pár dní a pak obchody a služby zase zavřít.

“Musíme prostě vytrpět tu situaci a musíme se snažit najít takové řešení, aby se znovu nezačaly zahlcovat zdravotnické kapacity. Takže to je určitě to, co má rozhodovat a my se snažíme vládě navrhovat naše řešení, máme i dokonce v rámci naší vznikající koaliční spolupráce s ODS a KDU-ČSL pro sněmovní volby anticovid tým,” popisuje předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Souhlasí s tím, že by se maloobchodní prodejny měly otevřít. “Mohou totiž regulovat pohyb osob na prodejní ploše mnohem snáz, také dodržovat příslušná pravidla a je zde menší riziko než v marketech, které jsou otevřené celou dobu,” uvádí předsedkyně. Podle ní, tak není důvod menší řetězce diskriminovat.

PES je výsledkem bombardování vlády opozicí

PES je dlouhodobý výsledek bombardování vlády opozicí, která apelovala na to, aby pro veřejnost byly informace a data přehlednější. “My neděláme nic jiného, než že dáváme své návrhy, mnohé z nich vláda odmítá, ale pak je zase příjme a schválí s nějakým časovým odstupem,” popisuje Adamová. Což je podle ní škoda, jelikož kdyby některé návrhy byly schváleny dříve, tak by pomoc byla daleko rychlejší.

Vytvořený systém má stále jisté mezery. PES nepočítá s žádným stupněm, který by nepotřeboval nouzový stav a my si prostě myslíme, že není normální žít pořád v nouzovém stavu, protože je to stav výjimečný,” uvádí příklad předsedkyně strany. Nouzový stav totiž zasahuje až příliš do práv obyvatel a lidé musí podle ní vidět, že je počítáno i se stupněm, který vidí “světlo naděje”. “Měl by se okamžitě přepracovat tak, abychom v něm vychytali jednotlivé mouchy,” dodala.

Cesta Nejedlého do Moskvy

Není obvyklé, aby lidé, kteří nemají bezpečnostní prověrku byli aktivních ve věcech, které jsou velkým bezpečnostním rizikem. V tomto případě zejména prezidentův poradce Martin Nejedlý. “Já už ani nejsem překvapená, že se tento tlak děje. Jenom pevně věřím, že vláda si uvědomuje, že všechny tyto otázky zahraniční politiky, ale taky právě třeba dostavby elektrárny, jsou v její kompetenci a že ten tlak, který tady z Hradu určitě je, a je nemalý, tak  bude schopna ustát,” řekla Pekarová.

Opozice chce, aby vláda projevila svoji odvahu, kompetenci a nenechala se Hradem přitlačit ke zdi. “Může udělat to, že z tendru Rusko a Čínu předem vyloučí. Pokud se totiž jedná o zakázku takového rozsahu, tak je normální, že si země toto prostě určí,” uvedla. Mohly by být totiž pro stát bezpečnostním rizikem. “Ať si Hrad, Nejedlý nebo Mynář jednají o čem chtějí. Porušují ale často zákony a tak by si měli nejprve zamést před vlastním prahem,” doplnila předsedkyně TOP 09.

Články - další články

Doporučujeme