Máte několik úvěrů? Řekněte si o konsolidaci

30. září 2018·Články·Karolína Stránská

Hlídat splátky všech úvěrů a posílat je v různých termínech na odlišné účty, může být poměrně chaotické. Stačí málo, a ocitnete se v nepříjemné situaci. Jednou z možností, jak z toho vybruslit, je konsolidace.

Ačkoli u nás konsolidace půjček funguje již několik let, mnoho lidí stále neví, že sjednotit lze vedle klasických spotřebitelských úvěrů např. i kreditní karty nebo kontokorenty. Někteří si tak ani neuvědomují, že ve skutečnosti mají dluhy, které sloučit jde.

Sjednoťte si půjčky do jedné a ušetřete. Poradíme jak.

Ulevte rodinnému rozpočtu

Konsolidovaný úvěr má mít primárně výhodnější úrokovou sazbu a nižší splátku. V případě, že si navíc prodloužíte splatnost, budete pravděpodobně platit ještě méně.

Delší splatnost se ovšem odrazí na celkové sumě zaplacených úroků. A to je také důvod, proč by jakákoliv úspěšná konsolidace měla být doplněna spořením, resp. budováním rezerv. Vytvářená rezerva snižuje potřebu dalších úvěrů, takže když se například rozbije lednice, rodina si dokáže z uspořených rezerv koupit novou. A zároveň umožňuje splatit závazek dříve a ušetřit tak na úrocích.

Zjistěte si, jaké máte možnosti.

Podmínkou konsolidace jsou řádní dlužníci, kteří bezproblémově plní své závazky. A pamatujte! Konsolidace pomůže pouze tam, kde je vůle dlouhodobě vylepšit svoji finanční situaci. To znamená vytváření rezerv, neutracení všech volných prostředků a rychlejší splacení všech nevýhodných úvěrů.

Články - další články

Doporučujeme