Miloš Zeman: Obávám se, že Jan Hamáček nepochopil, o čem v tom společném návrhu jde

27. září 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Foto: Frekvence 1

Nejaktuálnějším tématem je superhrubá mzda, nad kterou se momentálně politici nejsou schopni shodnout. Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO) prosazují snížení jen na dva roky, bohužel ne u všech se setkali s kladným názorem. Naopak podařil se tento týden schválit kurzarbeit, který vláda projednávala několik měsíců a v pořadí je také ošetřovné pro rodiče nad kterým se ministryně financí Alena Schillerová a ministryně práce Jana Maláčová neshodly. K těmto aktuálním tématům se pro Frekvenci 1 vyjádřil prezident Miloš Zeman.

Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš se dohodli pouze na dočasném zrušení superhrubé mzdy. To se ale nelíbí předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi, který se tento týden nechal slyšet, že takový návrh nepodpoří a je to podle něj “padlé na hlavu”. “Obávám se, že Jan Hamáček nepochopil o čem v tom společném návrhu premiéra Babiše a mě jde. To je totiž přesně to, co navrhuje i on,” řekl Miloš Zeman. “Nemluvme teď vůbec o termínu superhrubá mzda, to je jenom způsob, jak vypočítat základ daně z přijmu, ale to co je rozhodující je daňový výnos. No a my navrhujeme, aby to teď kleslo na těch patnáct procent z dnešních devatenácti a za dva roky, stejně tak, jak to navrhuje pan předseda Hamáček se to zase vrátilo,” doplnil prezident. Vláda daný návrh odsouhlasila a ten teď míří do sněmovny.

Po několika měsících se vláda konečně shodla na výsledné podobě kurzarbeitu. Což je tzv. podpora zaměstnanců za pomocí státu. Ten pomáhá zaměstnavateli doplatit peníze při zkrácení pracovní doby zaměstnance, ale zaměstnavatel se zavazuje, že nikoho nepropustí. Bohužel zaměstnavatelé s výsledným návrhem nesouhlasí. Zeman s tím žádný problém nemá. “Souhlasí s tím právníci, další odborníci. Jsou tam parametry s kterými souhlasím, jako výše průměrné mzdy. No ale těch sedmdesát procent, tam jako šetřílek, bych si kladl otázku, zda by to nemohlo být šedesát procent, ale rozhodně to nebudu vetovat a podepíšu,” uvedl Zeman.

Ošetřovné pro rodiče při výuce na dálku nebo v karanténě při nákaze covidem-19 ve sněmovně neprošlo. Ministryně financí Alena Schillerová je názoru, že tento krok by ohrozil ekonomiku, naopak ministryně práce Jana Maláčová tento krok vidí jako jeden z potřebných. Prezident si myslí, že pokud si je premiér Andrej Babiš pozve, tak postoj obou se změní. “Já sám jsem byl čtyři roky premiérem a taky se mi občas stalo, že ministři spolu nesouhlasili, ale platilo to jenom do doby než se setkali se mnou. Takže si myslím, že to bude něco podobného,” dodal s úsměvem prezident.

Video zdroj: Frekvence 1

Články - další články

Doporučujeme