Nejčastější důvody, které v manželství vedou k rozvodu

7. září 2020·Životní styl·Lenka Skrzeczkova

Nejčastější důvody, které v manželství vedou k rozvodu.

Nikdo nevstupuje do manželství s tím, že by se za pár let rozváděl. V daný moment je každý schopen pro vztah udělat cokoli. Bohužel očekávání jsou někdy jiná než realita, páry řeší nepříjemnosti, přestávají si rozumět a nakonec se uchýlí k rozvodu. Vědci přišli s novou studií, kde odtajnili příčiny rozvodu. Studie byla publikována v časopise Journal of Sex & Marital Therapy a zkoumala přes dva tisíce rozvedených lidí. Účastníky požádali, aby vybrali důvody, proč se s partnerem nebo partnerkou rozešli. Žebříček zveřejnil server Health.com.

Prvním důvodem je nedostatek lásky nebo sexu. S tímto se ztotožňovalo až 47% dotazovaných. Na druhé místo, se 44 procenty,  se zařadily komunikační problémy. Patří tady například nedostatečná komunikace a neporozumění.  Na třetí pozici se zařadil nedostatek sympatií, důvěry a respektu (34 procent). Poslední je odcizení, které zvolilo 32% účastníků. To v praxi znamená, že každý z manželů vyvíjí jiné hodnoty a nebo se chtějí vydat jinou cestou, než původně měli namířeno.

Letošní studie je zajímavá tím, že účastníci se spíše soustředili na své emoce a pocity ve vztazích. Oproti minulosti, kdy rozvod byl většinou zapříčiněn chováním manžela. “O těchto motivech jde uvažovat tak, že odrážejí romantické, emocionální a interpersonální aspekty vztahů. V souladu s tím, jsou tato zjištění považována za podporu novějších zjištění výzkumu, že motivy chování jako je násilí, závislost v průběhu času klesaly. Zatímco psychické a emocionální důvody k rozvodu rostly,” uvedli vědci.

Dnešní doba je hodně uspěchaná a pro lidi je nejdůležitější osobní spokojenost. Pokud nás manželství neuspokojuje, jelikož máme pocit, že nejsme s partnerem na stejně vlně, tak spíše než k soudu, by měly vaše kroky směřovat do poradny. “Pokud nejste šťastní, jste výbušní, nebo si zažínáte všímat významných změn, tak si musíte dát pozor a brát to jako výstrahu,” sdělila Health.com ředitelka Institutu moderní sexuální terapie Rachel Needle.  Mezi další varovné signály řadíme, že partneři jsou k sobě navzájem méně laskaví, nestarají se a předpokládají jen to nejhorší. “Abyste těmto problémům předešli měli byste každý den aspoň deset minut věnovat vzájemnému propojení,” dodává Rachel.

Podle Rachel Needle se musíte stále poznávat, sdílet spolu pocity, zážitky a nebo si jen užívat přítomnost. Cílem pro spokojené manželství je, aby si lidé v páru více naslouchali a oceňovali se navzájem.

Životní styl - další články

Doporučujeme