Otevřená zpověď: Dva muži popsali, jak je měl roky zneužívat Michael Jackson

1. března 2019·Články·Barbora Pisingerová

V novém dokumentu HBO Leaving Neverland odhalují dva muži děsivé svědectví o svém dětství vedle Michaela Jacksona. Legendární zpěvák měl být podle nich pedofilní manipulátor, který je zneužíval "stokrát a stokrát". Rodina hvězdy jakékoli obvinění odmítá a stanici kvůli dokumentu žaluje.

Ústředními postavami dokumentu Leaving Neverland (Opouštění Neverlandu, pozn. red.) jsou Wade Robson (36) a James Safechuck (40). Robson v rozhovoru pro BBC popsal, že ho měl Jackson zneužívat od 7 let až do 14. Safechucka údajně zpěvák zneužíval od 10 rovněž zhruba do 14 let. Docházet k tomu podle jejich výpovědi mělo “stokrát a stokrát”.

“Pokaždé, když jsem byl s ním, pokaždé, když jsem s ním zůstal přes noc, mě zneužíval,” prozradil stanici Robson. Jackson měl chlapce osahávat po celém těle a dokonce ho přimět, aby ho sledoval při masturbaci. Ve 14 letech se ho měl pokusil znásilnit. “To byla jedna z posledních zkušeností se zneužíváním,” popsal Robson.

Zpěvák prý přiměl chlapce věřit, že se navzájem milují a tohle je běžný způsob, jak si lidé dávají lásku najevo. Zároveň ho však měl i pravidelně zastrašovat. “Kdyby se kdokoli dozvěděl o tom, co děláme, ty i já bychom šli na zbytek života do vězení a naše životy by byly zničené, náš vztah by byl zničený,” říkal prý Jackson Robsonovi.

“To mě všechno děsilo,” přiznal muž své dřívější pocity. Jacksona prý vnímal jako boha a jako svého nejlepšího přítele. Kvůli zneužívání se měl dokonce cítit jako “vyvolený”, protože mohl trávit čas s hvězdou světového formátu. “Neudělal bych nic, co by mě od něj oddělilo,” popsal.

Safechuck popsal BBC, že v jeho případě mělo zneužívání začít asi v 10 letech, když ho Jackson učil milostným dovednostem, jako třeba líbání. Postupně prý zacházel dále a dále.

Safechuck rovněž tvrdí, že se jednalo o velmi dlouhodobý proces, během něhož se Jackson stal postupně součástí jeho rodiny. “Chvíli mu trvalo, než si získal důvěru – nestane se to přes noc,” uvedl. Postupně měl vložit klín mezi chlapce a jeho rodiče a rovněž mezi rodiče samotné. To mu mělo pomoci chlapce lépe ovládat. “Kvůli zneužívání něco ve vás zemře,” popsal Safechuck.

Zpěvákovi příbuzní jakákoli podobná obvinění striktně odmítají. “Jeho pád způsobila jeho naivita,” prohlásil v dokumentu Leaving Neverland Jacksonův synovec Taj. Jeho bratr Marlon zase upozorňuje, že neexistuje ani jediný známý důkaz, který by teorii o zneužívání podpořil. Příbuzní se rozhodli televizi HBO kvůli dokumentu zažalovat.

Jackson čelil obvinění ze zneužívání chlapců již během svého života. Poprvé k tomu došlo v roce 1993, kdy byl obžalován ze zneužití třináctiletého chlapce. Ačkoli se podezření soudně neprokázalo, Jackson se s rodinou dohodl na mimosoudním vyrovnání a zaplatil tučné odškodné. Podruhé čelil podobnému obvinění v roce 2003, o dva roky později byl však před soudem porotou osvobozen.

Články - další články

Doporučujeme