Pět TIPŮ, jak správně investovat do podílových fondů

25. května 2018·Články·Karolína Stránská

Podílové fondy jsou první volbou pro toho, kdo se odváží vypustit své finance i za bezpečné vody státem pojištěných bankovních vkladů, stavebního spoření nebo penzijního připojištění. Do fondů se dá investovat už od stovky měsíčně.

  1. Pečlivě vybírejte, komu peníze svěřujete

Firma, která podílové fondy spravuje, by měla nést označení „investiční společnost“. Taková totiž podléhá přísnému dohledu ČNB a investor má jistotu, že v případě komplikací najde zastání. Dalšími kritérii výběru je úplnost a přehlednost poskytovaných informací, zkušenosti a historie v oboru, kvalita reportů z investičního portfolia.

  1. Hleďte na investiční strategii a taktiku

Výběr investiční společnosti je sice klíčový, ale na výsledný výnos má spíš malý vliv. Zásadní je zejména správná strategie a taktika. Tedy, kolik procent investice budou tvořit akcie vyspělých zemí, kolik rozvojových, jakou váhu budou mít firemní nebo tzv. high-yield (vysokovýnosové) dluhopisy.

 

Spořáky nevydělávají. Začněte investovat ještě dnes. Stačí málo.

 

  1. Připravte se na poplatky

S investováním do fondů jsou spojené různé poplatky. Vstupní poplatek je vlastně poplatek za zprostředkování nákupu daného fondu. Pokud je nulový, tak zpravidla investiční společnost účtuje výstupní poplatek, alespoň v prvních letech investice.

Počáteční a výstupní poplatky budou mít větší vliv u krátkodobých investic. U dlouhodobých investic budou rozhodující poplatky za správu obhospodařovaného majetku, které investiční společnost inkasuje každý rok.

  1. Nesázejte všechno na jednu kartu

V investování je důležité neházet všechny peníze do jednoho „pytle“, ale tzv. diverzifikovat. Cílem diverzifikace je minimalizovat riziko a zároveň maximalizovat výnos. Prvně jde o rozložení investice na (méně rizikové) dluhopisy a (nejrizikovější) akcie. Poté následuje podrobnější členění, které zahrnuje geografické rozložení, měnové rozložení, sektorové rozložení.

 

Stačí tisíc korun měsíčně. Začněte si odkládat ještě dnes.

 

  1. Nezapomínejte na finanční rezervu

Rezerva na nenadálé výdaje je priorita. Pokud žádnou nemáte, raději s investováním pár měsíců počkejte. Až bude rezerva alespoň dvoj- až trojnásobek vašich příjmů, začněte do fondů dávat symbol

Články - další články

Doporučujeme