Co byste měli udělat na podzim na zahradě? Pozor na 4 mýty zahrádkářů

10. října 2017·Články·Redakce

S podzimem přichází na řadu zazimování zahrádky, o kterou je nutné se v tomto období postarat tak, aby byla na jaře připavená znovu ožít. Jaké jsou naječastější mýty kutilů, kvůli kterým si vůbec nemusíte dělat hlavu? Bílení kmenů a ořezávání keřů - prozradíme vám, jestli je to žádoucí.

Mýtus č. 1: Keře? Ořezat!

Nedělejte to. Jakmile je ořežete, je to stejné, jako byste sami měli otevřenou ránu na těle. Keře pak nejsou schopné takové rány přes podzimní a zimní období “vyléčit”. Stříhat tedy ano, ale na jaře, kdy jsou plné síly a rychle zregenerují.

Mýtus č. 2: Co odkvetlo, ať zmizí!

Odkvetlé listy ustřihnete a vyhodíte do zahrádky? Pak berete rostlinám jedinou ochranu před zimou, jaké jsou schopné. Listy i květy, které opadají, mají nezastupitelnou funkci – chránit před mrazem, nechte je ležet u rostlin, úklid není nutný. Stejně tak je dobré zahrnout kořeny senem, rašelinou nebo třeba kůrou.

Mýtus č. 3: Bílení kmenů? Jde snad o zuby?

Naši předci si byli vědomi toho, proč kmeny natřít bílou barvou, tedy nejvíce reflexní barvou vůbec. Kmen se díky tomu, že odráží sluneční paprsky, nepřehřívá. Obsahuje vodu, která během zimních měsíců zamrzá a pokud strom není zabílen, pak vlivem sluncem voda roztaje a během chvíle opět zamrzne. Dojde k popraskání a kmen odumře. Takže štětku a dejte se do práce, tohle rozhodně není přežitek kutilů!

Mýtus č. 4: O půdu se starat nemusíme

Je po sezóně, půda je vyčerpaná a rozhodně na přezimování sama nestačí, aby byla na jaře připravená na novou etapu. Musíme ji oživit – pomocí hnoje, rašeliny nebo kompostu, které naházíme na půdu a “obrátíme” ji. Bude znovu moct dýchat.

Články - další články

Doporučujeme