Pohárová Evropa pro příští sezonu. Kam zamíří české kluby?

1. června 2022·Komerční sdělení·Josefína Kováčová

Slovácko ovládlo Český pohár a na rozdíl od Slavie a Sparty letos získalo trofej. V předkolech bude také výš než oba zmíněné pražské kluby. Pro tým z Uherského Hradiště je to ohromný úspěch, ale také velká zodpovědnost. Český koeficient potřebuje znovu probudit a do další sezony vylepšit stávající šestnáctou příčku. Nejlepší výchozí pozici má Plzeň, která začne svou pouť Evropou ve druhém předkole Ligy mistrů.

Novopečený mistr z Plzně bude bojovat o Ligu mistrů z druhého předkola. Viktoria bude nasazená do mistrovské části, kde může hned na úvod narazit na švýcarského mistra FC Curych, finského šampiona z Helsinek nebo třeba Žalgiris Vilnius. Záležet bude na úspěších ostatních klubů v prvním předkole. V případě postupu se soupeři výrazně znepříjemní. Ve třetí části může český mistr narazit třeba na Šeriff Tiraspol, rumunského mistra, Bodö/Glimt, které letos zazářilo v Konferenční lize nebo na Ferencváros, který se stal loni osudovým soupeřem při cestě do Ligy mistrů pro pražskou Slavii. V případném čtvrtém předkole hrozí Plzni švédský mistr z Malmö nebo turecký šampion Trabzonspor, kde úřaduje i Marek Hamšík. Pokud by Plzeň vypadla hned, přesune se do předkola Evropské ligy. Při dvou postupech si Viktoria zajistí minimálně účast ve skupině Konferenční ligy. Bude zajímavé sledovat, jak se západočeši na náročnou kvalifikaci připraví. Kádr má opustit Jean David Beauguel a spekuluje o odchodu některých dalších opor, jako je třeba brankář Jindřich Staněk. Samotný kouč Bílek naznačil problémy. Dle jeho slov se na předkola celý tým velice těší, ale konkrétní složení kabiny je zatím v řešení. Plzeň v minulé sezoně řešila finanční problémy a majitel Šádek avizoval, že by se klubu rád zbavil. Druhé předkolo Ligy mistrů se odehraje 19.–20. července a 26.–27. července 2022.

Slovácko se stalo kometou letošní sezóny a po zásluze vyhrálo tuzemský pohár. Jediný moravský klub v pohárech má jistý začátek ve třetím předkole Konferenční ligy. Pokud ale tuto soutěž letos vyhraje Feyenoord, nebo AS Řím skončí v tabulce Serie A do šestého místa, Klub z Uherského Hradiště si zahraje třetí předkolo Evropské ligy. To znamená, že svěřenci trenéra Svědíka jsou jedinou výhru od účasti v základní skupině pohárové Evropy. Celý harmonogram má ještě spoustu otazníků. Nikdo neví, jak to bude vypadat v příští sezońě s ruskými a běloruskými kluby.

Slavia i Sparta letos vyhořeli. Oba kluby zakončí sezónu bez trofeje a musí se spokojit s nejhoršími místy z českých účastníků v pohárové Evropě. Obě pražská S začnou jako nasazené týmy ve druhém předkole Konferenční ligy.  Zde je čekají papírově velmi lehcí soupeři. Vyšší koeficient obou celků napovídá, že by měli být nasazení i ve třetím předkole.  Odhadovat soupeře je velmi nejisté, hodně záleží kdo postoupí z prvního předkola. Jen namátkou zde figurují slovenský Ružomberok nebo gibraltarská Europa, která má stadion o velikosti Ďolíčku přímo pod slavnou gibraltarskou horou. Cesta Konferenční ligou může být pro oba pražské celky zajímavá. Finále této soutěže se totiž odehraje na začátku června 2023 v pražském Edenu. Slavia loni došla do čtvrtfinále a i letos patří dle bookmakerů k favoritům na postup do základní skupiny. Druhé předkolo odehrají oba pražské celky 21. a 28. července 2022.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázána.

 

Články - další články

Doporučujeme