Před 45 lety narazila Olga Hepnarová (†22) dodávkou do chodců: Za co se mstila?

10. července 2018·Články·Barbora Pisingerová

Na den přesně před 45 lety, tedy 10. července 1973, nasedla dívka jménem Olga Hepnarová do nákladního vozu Praga RN a úmyslně najela do skupiny chodců na zastávce v pražských Holešovicích. V šoku tenkrát bylo celé Československo. Za nevídaný zločin uložili Hepnarové trest smrti. 

Případ mladé, drobné dívky, která se rozhodla “pomstít” svým spoluobčanům, které ani neznala, fascinuje Čechy dodnes. Naštěstí ve své historii tolik podobných činů nemáme. Případ Hepnarové je ovšem zcela unikátní i ve světovém měřítku. Od mladé, drobné dívky by zkrátka masový teroristický čin čekal málokdo.

Olga Hepnarová se narodila 30. července 1951 v Praze matce zubařce a otci bankovnímu úředníkovi. Příliš vřelé prostředí však doma zřejmě nepoznala. O svých rodičích moc pozitivně nemluvila a jejich vztahy byly chladné. S příchodem puberty se dívce radikálně zhoršil prospěch a v sedmé třídě se dokonce pokusila o sebevraždu. Krátký čas dokonce pobývala na psychiatrii v Opařanech.

Vyvrženec

Hepnarová se celý život cítila jako “otloukánek”. Od ostatních lidí cítila pouze nevraživost a trpěla pocitem, že ji bez jejího zavinění, nezávisle na sobě všichni lidé vylučují z kolektivu, chovají se k ní hrubě, zle a téměř nikdo ji nemá rád. Mladá žena navíc trpěla v posledních týdnech před hrůzným činem depresemi.

S myšlenkou mnohanásobné vraždy si pohrávala už dříve. Plánovala vykolejit vlak či pořídit si střelnou zbraň a na veřejnosti pálit do lidí. Nakonec se rozhodla pro nákladní auto. Mohutný vůz si vypůjčila u specializované firmy a pak už si jen vytipovala to správné místo, kde lidé neměli moc kam utéct.

„Společnost lidská mě vyloučila ze svého středu a chovala se ke mně nelidsky… což se dá srovnat pouze s rasismem a antisemitismem,“ uvedla později u výslechu.

Jsem pomstěna

„Svůj čin bych už neopakovala, protože jsem pomstěna. Kdybych ovšem žila dalších dvaadvacet roků a lidé by se ke mně chovali stejným způsobem, tak bych něco podobného provedla znovu,“ sdělila tehdy při vyšetřování.

Když na tramvajové zastávce v tehdejší ulici Obránců míru (dnes Milady Horákové) najela do čekajících, tři zemřeli na místě. Dalších pět životů vyhaslo později v nemocnici. Olga Hepnarová se vzdala bez odporu a dokonce uvedla, že si za svůj zločin přeje trest smrti.

Boj o život

Později svůj názor zřejmě změnila. Ve vězení začala tvrdit, že čin spáchala Olga Hepnarová, ona sama je ale Winiferová a se svým údajným otcem Winiferem prý rozmlouvá ve své hlavě. Podle některých šlo o symptom psychické poruchy, zatímco jiní byli přesvědčeni, že se jen dívka touží vyhnout oprátce. To se jí nakonec nepovedlo.

O svůj život pak v posledních chvílích překvapivě bojovala.“Začala doslova řvát a ječet, válela se po zemi a pokoušela se nás kopat a kousat,” prozradil deníku Blesk muž, který tehdy sloužil jako bachař osudné noci u Olgy Hepnarové. “Poté, co Hepnarová ucítila na krku oprátku, přestala vzdorovat. Došlo ale k tomu, co pak lékař v protokolu označil jako ‚selhání tělesných svěračů‘. Pomočila se, pokálela i pozvracela,” prozradil bachař.

Články - další články

Doporučujeme