Skotský fotograf sedm let portrétoval zrzavé lidi z celého světa

7. prosince 2020·Články·Barbora Pisingerová

Foto: Facebook / Kieran Dodds

Skotský fotograf Kieran Dodds strávil podle BBC uplynulých sedm let portrétováním zrzavých lidí z celého světa. Sám Dodds má světlou pleť a zrzavé vlasy a pomocí své barvy vlasů chce ukázat propojení lidí z celého světa. "Není to o vlasech. Je to o lidstvu a o tom, jak jsme všichni ze stejného materiálu. Zrzavé vlasy nám umožňují to propojení vidět," míní Dodds.

Skotsko je co do počtu rusých lidí celosvětově na špici a Dodds tak mohl bez problémů fotografovat přímo ve své domovině. Na Světovém dni zrzavých lidí v Londýně ale potkal ryšavé osoby z různých koutů světa. Poté následovala cesta do ruského města Perm, které leží stejně daleko na východě jako Írán, ale je podobně na severu jako Skotsko a představuje další ohnisko většího počtu zrzavých lidí.

Genetická výhoda seveřanů

Rusá barva vlasů je běžnější v severních šířkách, protože jde o genetickou mutaci, která umožňuje vstřebávání vitamínu D i při menším vystavení slunečnímu světlu. Zrzaví lidé se ale najdou třeba i na Jamajce, kam se Dodds také vydal. Koncentrace osob s takovou barvou vlasů v okolí části jamajského pobřeží zvaného Treasure Beach pravděpodobně souvisí s předáváním genu, který tam zřejmě přivezli skotští námořníci a osadníci.

Fotografa také inspirovala návštěva Skotské národní galerie, kde si všiml obliby rezavých vlasů u renesančních umělců. “Když jsem přišel do sálu věnovanému renesanci, všiml jsem si, že snad na každém obrazu byl zrzavý člověk. Připadalo mi vtipné, že malíři z jižní Evropy vyobrazovali postavy z oblasti Blízkého východu, obvykle Ježíše a Marii, jako zrzavé. Zaujalo mě to, protože tyto postavy jsou vnímány jako božské,” uvádí.

Šikana i fascinace

Čtyřicetiletý umělec ale také zjistil, že zrzavé děti na celém světě si musí vytrpět své. “Je to podobné na většině míst. Je to velmi výrazný rys, kvůli němuž ve škole vyčníváte, takže se setkáte s nadávkami a urážkami. Ale když je to za vámi, pokud vás to tedy moc nezasáhlo, tak to lidé začnou přijímat, skoro jako jedinečnou přednost či zvláštní moc,” dodal.

Dokonce i ve Skotsku, které má vyšší poměr ryšavých lidí v populaci než kterékoli jiné místo na světě, tvoří lidé s přírodními zrzavými vlasy malou menšinu. Jediné místo, kde se pak nikdo z jeho zrzavých modelů nesetkal s negativními komentáři, byla Jamajka.

Výsledkem Doddsova projektu je kniha s titulem Gingers (Zrzci). Pro tento název se fotograf rozhodl i přes to, že slovo ginger, které znamená zároveň i zázvor, je používáno jako nadávka. Podle něj totiž dobře vystihuje barvu zrzavých vlasů, která je kombinací zlaté, žluté a červené.

Foto: Facebook / Kieran Dodds; Instagram / kierandodds

Články - další články

Doporučujeme