Univerzita nabízí studentům »odpočívací hrob«: Mohou se v něm zbavit stresu ze zkoušek

11. listopadu 2019·Články·Barbora Pisingerová

Foto: reprofoto YouTube /
Studentenkerk Nijmegen

Vysokoškoláci to někdy nemají jednoduché. Přednášky, brigády, finanční potíže a spousta učení... Zvlášť o zkouškovém období na nich leží značné množství stresu a někdy je obtížné všechno zvládnout a psychicky se u toho nezhroutit. Nizozemská univerzita Radboud  v Nijmegenu přišla s netradičním řešením: její studenti si mohou odpočinout v hrobě. 

Projekt s latinským názvem Memento mori neboli pamatuj na smrt pomáhá dánským studentům, aby se netradičním způsobem zbavili stresu ze zkouškového období. Univerzita Radbout v nizozemském městě Nijmegen totiž na své zahradě nechala vykopat speciální hrob, do kterého si zájemci mohou lehnout a nerušeně v něm odpočívat.

O poněkud morbidní odpočívárnu je přitom zájem skutečně veliký. “Já a můj spolubydlící jsme to před týdnem a půl chtěli vyzkoušet. Zjistili jsme ale, že na hrob existuje čekací list, protože je poměrně oblíbený, takže jsme se do něj zatím nedostali. Rád bych ho ale zkusil, jakmile budu mít tu možnost,” svěřil se student Sean McLaughlin britskému listu The Mirror.

Podobný projekt rozjela univerzita již mezi lety 2009 a 2011. Nedávno se k nápadu vrátila a nechala na své zahradě vykopat nový hrob. V díře jsou přísně zakázané mobily i knihy. Studenti, kteří se na poležení v hrobě úplně necítí, mohou k rozjímání využít i blízkou lavičku.


Články - další články

Doporučujeme