V Česku se šíří spalničky. Jaká jsou rizika a máme se v dospělosti nechat přeočkovat?

11. dubna 2017·Články·Redakce

Očkování. (AP Photo/Keystone,Jean-Christophe Bott)

V Moravskoslezském kraji stále přibývá pacientů se spalničkami, vysoce nakažlivým virovým onemocněním, na které byla drtivá většina z nás v dětství očkována. V případě, že se nemoc rozšíří do celého Česka, vyvstává řada otázek. Očkovat se, nebo neočkovat znovu? Působí ještě očkování nebo se máme bát, že spalničky můžeme chytit?

Krajští hygienici už v moravskoslezském regionu evidují 38 případů. Nejhorší je situace v Ostravě, řekla ČTK krajská hygienička Helena Šebáková. Obdobně vysoký počet případů tohoto značně nakažlivého virového onemocnění hygienici v posledních letech nepamatují. V minulém týdnu už začalo povinné očkování pracovníků zdravotnických zařízení, musí ho podstoupit více než 600 lidí.

Jak to, že se jejich výskyt v poslední době tak zvýšil a máme se bát i přesto, že jsme očkovaní? Na otázky, které v současné době trápí čím dál více lidí, odpovídá pro Frekvence 1 doktorka Ida Budilová z Očkovacího centra Příbram.

Jak je možné, že se výskyt spalniček v poslední době tak zvýšil?

K nešíření spalniček je důležité, aby bylo dosaženo proočkovanosti populace 95 procent a výš, což v současné době, kdy je spousta rodičů, kteří očkování odmítají, není reálné. Za poslední dva roky je v České republice zaznamenán nárůst neočkovaných dětí ne ze zdravotních důvodů. Jde čistě o nesouhlas rodičů nechat dítě očkovat.

Můžeme se spalničkami nakazit i přesto, že jsme proti nim očkovaní?

I přesto, že jsme v dětském věku byli očkováni, může časem dojít k poklesu ochranných protilátek. Jejich účinnost totiž klesá s biologickým věkem jedince. V dnešní době lze vyšetřit specifické protilátky, které se u člověka formovaly po očkování – a zjistit tak, zda jsou v protektivní hladině.

Můžeme se nechat znovu očkovat?

Přeočkování je možné ve všech věkových skupinách a můžete se nechat přeočkovat kdykoliv. Proti spalničkám neexistuje monovakcína, v České republice se k základnímu očkování i k přeočkování používá tzv. tri-vakcína, kde získáváme ochranu proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím.

Jaké skupiny obyvatel patří mezi nejvíce rizikové?

Těhotné ženy, senioři a malé děti. V těhotenství je jakékoliv infekční onemocnění rizikové. Pokud by se žena nakazila spalničkami a byla těhotná, musí se sledovat nejen její zdravotní stav, ale i stav dítěte. Těhotná žena by neměla v žádném případě přijít do styku s rizikovou skupinou. Průběh je samozřejmě horší i pro seniory z hlediska biologického stáří. A nikdy neočkované děti jsou, co se rizika týče, samozřejmostí.

Kde očkování probíhá?

Očkování je možné přes praktického lékaře, ale také v očkovacích centrech, které jsou ve větších městech.


Spalničky se šíří od nemocného člověka kapénkami. Inkubační doba, tedy doba od vniknutí původce nákazy do organismu do prvních příznaků onemocnění, je sedm až 18 dnů. Onemocnění začíná horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech na sliznici tváří se mohou objevit bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den je pak patrná sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny. Onemocnění se může komplikovat zápalem plic, zánětem středního ucha, vedlejších dutin nosních nebo zánětem mozku.


 

Články - další články

Doporučujeme