Velvyslanec Egypta se zasadí o odškodné pro rodinu zabité Češky

28. července 2017·Články·Redakce

Facebook / ČTK

Egyptský velvyslanec Abdar Rahmán Saláhaddín dnes na schůzce s českým ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) slíbil, že se zasadí o uznání odškodného pro rodinu české turistky, která v noci na čtvrtek zemřela v káhirské nemocnici. Oznámilo to ministerstvo zahraničí. Velvyslanec potvrdil, že česká strana dostane také záznam z pitvy zesnulé. O obojí česká diplomacie požádala nótou, kterou dnes Zaorálek velvyslanci předal.

“Egyptský velvyslanec mi dnes potvrdil, že nám pitevní zprávu poskytne a zároveň přislíbil zasadit se o kompenzaci rodině zesnulé,” uvedl po schůzce ministr. Šestatřicetiletá žena podlehla následkům zranění, která utrpěla při útoku na turistky na pláži v letovisku Hurgada. Zaorálek mluvil o tom, že Egypt by měl rodinu odškodnit již ve čtvrtek. Požadoval také vyjasnění okolností útoku.

Zaorálek se hodlá v nejbližších dnech setkat s pozůstalými. Rodinu chce seznámit s kroky, které česká diplomacie v případu podniká. Týkají se případného odškodnění, informací o vyšetřování útoku a poskytnutí pitevní zprávy. Tělo zesnulé ženy by podle předběžných informací mělo být převezeno zpět do České republiky přibližně v polovině příštího týdne, uvedlo ministerstvo.

Česká turistka ležela v káhirské nemocnici dva týdny. Její zdravotní stav se nejprve lepšil, v pondělí však nastalo prudké zhoršení. Ženě, kterou útočník pobodal, začaly selhávat orgány. Ve středu lékaři konstatovali, že je ve stavu klinické smrti.

Česká republika do Káhiry vyslala vojenský speciál uzpůsobený pro případnou přepravu pacientky. Letadlem se do Česka vrátili pouze příbuzní ženy. Její zdravotní stav převoz nedovolil.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme