Klavírista sekl s koncerty a začal hrát pro slepé slony! Nikdy prý nebyl šťastnější

5. srpna 2020·Články·Barbora Pisingerová

Reprofoto Youtube

Paul Barton je obrovský klavírní talent a v životě neopomínal ani tvrdě dřít. Úsilí se vyplatilo a Angličan získal možnost živit se jako profesionální koncertní klavírista. Dnes ale tvrdí, že nosit krásné obleky a nechat si tleskat od davů lidí nebylo pro něj. Rozhodl se místo toho hrát pro slepé slony. A je teď prý mnohem šťastnější.

Barton hraje v Thajsku pro slony žijící pod organizací Elephant World, tedy spolkem, který zachraňuje staré a slepé slony po desítkách let práce v lesích a dopřává jim důstojný a šťastný zbytek života. Většina zvířat přišla o zrak kvůli práci pro lidi.

Ačkoli je dobře známý fakt, že jsou sloni velmi inteligentní, jen málo lidí si je vědomo toho, jak milují krásnou hudbu. “Důvod, proč jsem dnes tady, byl Pla-Ra. Byl to 45letý slon, slepý od práce v lese. Stál s pusou plnou trávy u klavíru a jakmile jsem začal hrát, přestal jíst a jen poslouchal. Vždycky si potom strčil chobot do pusy a zůstal tak stát, dokud jsem nepřestal,” uvedl v dokumentu Music for Elephants, tedy Hudba pro slony, který o jeho mimořádné aktivitě pojednává.

Jak se ukázalo, Plara nebyl výjimečný. Jeho hudbu si zamilovala i řada dalších zvířat. Barton si rád myslí, že když oslepli, o to víc si dnes užívají krásné tóny. Každý slon má přitom vlastní vkus a reaguje jinak. Podle toho klavírista odhaduje, které kousky či skladatele mají nejraději a k těm se potom častěji vrací.

Pokud se chcete podívat, jak Paul Barton hraje Debussyho pro osmdesátiletou slonici Ampan, která vidí jen velmi špatně a pouze na jedno oko, pusťte si toto video:

Pokud se chcete podívat, jak Paul Barton hraje Bacha pro slepou slonici Lam Duan, pusťte si toto video:

Články - další články

Doporučujeme