VIDEO: Roztáčení psů? Šílený rituál, kterému se nechce věřit

31. května 2018·Články·Karolína Stránská

Roztáčení psů je rituál, který každoročně probíhal v bulharské vesničce. Měl sloužit jakožto preventivní ceremoniál, který měl vesnici zbavit vztekliny a na jaře ji bránit před zlými duchy.

Jak to probíhá? Lano omotáte kolem psa, jehož tělo je vyzdviženo nad vodní plochu, například řeku. Psa zatočíte a pustíte, aby se lano roztočilo co nejrychleji a zvíře vrhlo do vody.

Tento rituál neměl psům ublížit, protože spadnou do vody. Nicméně fotky a videa z předchozích rituálů působí velice drsně. Pes visí bezmocně nad vodou, zatímco dav kolem něj jásá. V minulosti se psi i utopili, když dezorientovaní spadlo z výšky do vody.

Poprvé byl tento proces zastaven v roce 2005, když se o něm dozvěděla zahraniční média. Ochránci zvířat z celého světa byli rozhořčeni a donutili vedení, aby okamžitě tuto proceduru zastavilo.

Starosta Brodilova, vesničky, o které je řeč, však tento rituál obnovil v ruce 2011. “Nikdo psy nezabijí, nebo zraňuje. Jsou sem přivedeni svými majiteli, kteří je milují. Chtějí, aby se zúčastnili lidového rituálu. Ve vzduchu se točí jen 15 nebo 20 vteřin a poté spadnou do vody, ve které se vykoupou,” uvedl.

V současnosti probíhá rituál v “něžnější” verzi. Z ceremoniálu bylo zcela vypuštěno točení na laně a psi jsou tak pouze házeni do vody.

Články - další články

Doporučujeme