Vidím velmi nadějně, že 1. července budeme moct jet k moři do Chorvatska, říká Papež z Asociace cestovních kanceláří

13. května 2020·Články·Karolína Stránská

Místopředseda asociace českých cestovek Jan Papež. (Foto: archív Frekvence 1)

Období dovolených se rapidně blíží a Češi zatím nemají jisté, kam všude budou moci letos vyjet. Hostem Rádia Z byl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež, který prozradil, jak se rýsuje dohoda s Chorvatskem a dalšími státy.

Kam pojedou letos Češi na dovolenou? “Myslím si, že řada Čechů pojede na dovolenou na chatu a chalupu. Léto v Česku je krásné, kapacita Čech ale není taková, tak se lidé vydávají do zahraničí. Myslím, že i letos třeba 2,5 milionu lidí vyrazí za hranice, pokud k tomu budou podmínky,” uvedl Papež.

Jak vnímá uzavření hranic schengenského prostoru? “Evropská unie na začátku krize zaspala, jako kdyby nebyla. Nikdo se neodvážil vzít nějakou zodpovědnost na sebe a ukázalo se, že tam sedí úředníci, kteří tam sedí, aby tam seděli. V tu chvíli byly národní vlády blíže k lidem a musely vzít odpovědnost na sebe,” dodává.

Je už na dosah uzavření nějaké dvoustranné dohody? “Je blízko několik států, například Chorvatsko, Rakousko, Slovinsko nebo Slovensko. S Chorvatskem to vidím velmi nadějně, Chorvati jsou velmi dobře připraveni na to, aby mohli Češi do Chorvatska vstoupit bez nějakých velkých restrikcí. Všechna jednání směřují k tomu, že bychom se 1. července mohli do Chorvatska vydat.”

 

Články - další články

Doporučujeme