Volby 2017: Přístup stran k přijetí eura, výhody a nevýhody jednotné měny

19. října 2017·Články·Redakce

shutterstock

Poslední a neméně důležité téma volebního speciálu Frekvence1 je přijetí eura, na němž se kandidující strany jednohlasně rozhodně neshodují. S rychlým přijetím většina z nich nesouhlasí - ANO, SPD, ODS, KSČM, hnutí Referendum o EU či Svobodní. TOP 09 a Piráti by jednotnou měnu naopak uvítali. Česká republika se k přijetí eura zavázala při vstupu do EU.

ANO a KSČM se shodují na tom, že v otázce přijetí nové měny není kam pospíchat. Podle komunistů není eurozóna v takové kondici, aby to pro ČR byla otázka vzestupu. Podle komunistů si eurozóna musí vyřešit své problémy, jejichž důsledky nechce Česká republika nést. “Předřaďme přijetí obecného zákona o referendu, abychom mohli  v případě potřeby a po důkladné vysvětlovací kampani takovou otázku rozhodnout. V tomto volebním období to však není aktuální,” řekl pro Frekvenci 1 místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Hnutí Referendum o EU to s eurem vidí podobně jako s celou EU: “S přijetím eura rozhodně nesouhlasíme, je to politický projekt sloužící jako ekonomická páka Německa vůči konkurenci ze slabších zemí eurozóny. Itálie od zavedení eura přišla o 2/5 své průmyslové výroby,” uvedl František Matějka z hnutí Referendum o EU.

ČTĚTE TAKÉ: Volby 2017: Jak se jednotlivé strany dívají na členství ČR v Evropské unii?

Svobodní euro jednoznačně odmítají. Místopředseda a lídr v Pardubickém kraji Josef Káles pro Frekvenci 1 říká: “Česká republika by si měla vyjednat výjimku z povinného přijetí eura, jako to má například Dánsko. Můžeme si zachovat českou korunu, protože euro je ekonomickým hazardem a nutilo by nás platit dluhy za nedisciplinované země – jako je třeba Řecko.”

TOP 09 chce, aby naše země byla součástí pevného jádra Evropské unie a rozhodně je pro přijetí eura. 1. místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek pro Frekvenci 1 uvedl: “Eurozóna není jen problematické Řecko, ale především Německo, se kterým jsme ekonomicky propojeni a je to i Rakousko. 85 procent našeho vývozu míří do Evropské unie, na to bychom neměli zapomínat. Zavedení eura posílí stabilitu naší ekonomiky a zvýší konkurenceschopnost našich firem.”

ČSSD v dlouhodobém horizontu předpokládá zavedení eura, ovšem jak uvedl v nedávném rozhovoru pro ČTK volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek, přijetí eura není věc, do které by Českou republiku někdo nutil. Eurozóna podle něj zatím není plně dokončený systém. Než se Česko rozhodne, kdy do ní vstoupí, může využít dobrou kondici ekonomiky ke zvýšení mezd nebo posílení koruny.

Volby se budou konat již v pátek 20. října 2017 od 14:00 do 22:00 hodin a v sobotu 21. října 2017 od 08:00 do 14:00 hodin.

Články - další články

Doporučujeme