Výzkum: Pití kávy před snídaní, zvyšuje riziko onemocnění cukrovkou

12. října 2020·Jídlo a pití·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto (Foto: Shutterstock.com)

Většina z nás si začátek dne bez šálku lahodné kávy neumí vůbec představit. Podle vědců z University of Bath se ale z pohledu zdraví nejedná o nic dobrého. Pití silné kávy na lačno totiž způsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi až o 50 procent. Pokud takto činíte pravidelně, tak se u vás významně zvyšuje riziko onemocnění cukrovkou druhého typu.

“Téměř polovina z nás krátce po probuzení sahá po šálku černé kávy, a to zcela intuitivně. Čím více se přitom cítíme unavenější, tím volíme silnější kávu. Říkat lidem, že je to špatně, je tedy velmi těžké,” uvedl vedoucí výzkumu James Betts z University of Bath. Kofein totiž brání svalům vstřebávat cukr, který dotyčný následně zkonzumuje. Z toho důvodu je lepší se nejprve nasnídat a až potom si dopřát šálek horké kávy.

Do výzkumu byli zapojeni dobrovolníci, kteří hodinu poté co vstali si museli dát šálek silné černé kávy. Následně dostali ke konzumaci nápoj, jehož obsah kalorií byl podobným toastům s marmeládou nebo misce s cereáliemi. Z opakovaného vyšetření vyplynulo, že účastníci měli až o 50 procent vyšší hladinu cukru v krvi, než ti, kteří snídali to samé s rozdílem, že kávu si dopřáli až po jídle.

Je velmi důležité udržovat bezpečnou hladinu cukru v krvi, aby jsme předešly stavům jako je cukrovka a jiné srdeční onemocnění. Výsledky výzkumu, tak můžou mít dalekosáhlé důsledky, zejména s ohledem na celosvětovou popularitu kávy. Když se občas stane, že jí dáte přednost před snídaní, tak se nic nestane. Pokud se ale jedná o dlouhodobý návyk, tak se podle British Journal of Nutrition riziko onemocnění zvyšuje.

Připomeňme si, že minulý týden jsme oslavovali Mezinárodní den kávy, který připadal na 1. října. Káva je v dnešní době nejoblíbenějším nápojem na světě a denně se podle serveru Bath.ac.uk vypije přibližně dvě miliardy šálků. Například polovina všech lidí ve Spojených státech ve věku od 18 let pije kávu každý den.

Co na to Jan Kraus?


Jídlo a pití - další články

Doporučujeme