Chcete běhat se psem? Těchto pár triků vám pomůže a užijete si to oba

8. listopadu 2022·Zábava·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Milujete běhání a máte doma pejska, se kterým byste chtěli běhat? Tím pádem není nic jednoduššího než začít. Ale ono to není tak jednoduché, protože ne s každým hafanem běhat můžete. Rady a tipy přináší web Můjchlupač.cz.

Svého psa znáte jen vy

Jen vy znáte fyzičku svého hafana. Když víte, že se při krátké procházce zadýchává, tak to asi není přesný typ, co by s vámi měl běhat. Navíc záleží i na vašem tempu a délce trasy. Větší plemena mají logicky lepší předpoklady k delší výdrži, navíc musíte brát v potaz i hmotnost a věk zvířete. Příliš těžký pes se do běhu moc nepohrne, navíc si při něm může zničit klouby. Pejska by měl běh navíc bavit a neměl by mít negativní dopad na jeho zdravotní stav. I on se může trénovat a v běhu zlepšovat.

Co budete potřebovat?

Při běhání je lepší mít volné ruce, proto se na běhání se psem využívají různé pásy, na které připnete vodítko a nemusíte je držet. Nejlepší ale je běhat se psem, který je na volno, bez vodítka, což ale jde jen v případě, že pes neutíká a není agresivní. Vodítko byste měli vybrat takové, že tlumí nárazy a škubnutí, což je vodítko se speciální gumou, tzv. amortizérem. Důležitá je i pevná karabina, která zajistí, že vodítko zůstane tam, kde má. Pokud byste měli vybírat mezi obojkem a postrojem, určitě zvolte druhou možnost. Obojek je totiž opravdu nevhodný. Při běhu může dojít ke škubnutí a pes se může zranit.

Postroj vybírejte takový, který hafanovi bude sedět a nebude mu překážet v pohybu. Vhodné jsou postroje určené přímo pro tah, kde jsou popruhy šikmo přes ramena a spojují se na hrudníku psa, odkud vedou pod jeho přední nohy. Vypolstrování měkkým materiálem zabrání vzniku odřenin.

View this post on Instagram

A post shared by Daily dog videos 🐶 (@insta_dog)

Příroda je vždycky lepší než asfalt

Se psem vybírejte trasy, které vedou přírodou. Velmi důležitý je i povrch, na kterém běháte. Pes nemá tlumící běžeckou obuv jako vy, a jeho klouby a kosti tak trpí při nárazu na příliš tvrdém povrchu. Na silnici či chodníku si tak může sedřít kůži na tlapkách či zatrnout dráp. V létě je navíc asfalt rozpálený. Navíc běh v přírodě bude i pro vás mnohem příjemnější, než po nudném betonu.

Zábava je nejdůležitější

Běhání by vás i vašeho miláčka mělo hlavně bavit. Pokud nemá fyzické předpoklady, nenuťte ho do toho. Mohli byste mu ublížit, což určitě nechcete. Je radost vidět spokojeného parťáka, jak si sport užívá. Pokud to tak není, najděte jiný společný koníček, který vás bude bavit. A nebo si běžte zaběhat sami, váš hafan vás poté moc rád přivítá.


Zábava - další články

Doporučujeme