Číšník ze Slovenska v Guinnesově knize rekordů. Vytvořil největší kávovou mozaiku světa. GALERIE

18. ledna 2017·Zábava·Redakce

Facebook / Oravakafe

25letého obyvatele oravské obce zvané Krušetnica Romana Floreka napadlo založit nejen božskou kavárnu, ale otevřít také muzeum kávy s unikátní mozaikou z kávových zrn. Zariskoval a svůj projekt realizoval v obci Kruštěnica. Jeho vášní je káva v jakékoliv podobě a jeho talent se projevuje i na její přípravě - dokáže ji totiž i umělecky naservírovat.

Říká vám něco Krušetnica? Že ne? Ale kávu přece milujeme všichni! Krušetnica se nachází na severu Slovenska a nově také v Guinessově knize rekordů – a to právě díky kávě!

Maličká obec na Oravě nebyla nikdy tak navštěvovaná, jako v posledních dnech – nachází se tu totiž jedinečné muzeum kávy s obrovskou kávovou mozaikou! Navařit byste si z ní mohli až 60 tisíc šálků! A to byste si domečku, kde se tento skvost nachází, možná ani nevšimli.  Vůně kávy je ale mocná a často naše kroky stočí od spěchu po ulici až k pultu kavárny, kde se slyšíme říkat objednávku a nehledě na čas si o pár minut později vychutnáváme kofeinový zázrak. Muzeum Oravakafe ale nabízí nejen chuť! Právě počet exponátů a dostupnost všemožných informací o kávě má zásluhu na zápise do Guinnesovy knihy rekordů – a není se čemu divit, v malé oravské obci můžete vidět více jak 500 kávových mlýnků a unikátních stroječků na pražení kávy. Máte doma hrneček po prababičce nebo si z nostalgie schováváte stoletý mlýnek? Můžete ho poskytnout jako exponát a bude dělat radost všem návštěvníkům a vášnivým milovníkům kávových zrn! Pro bezchybnou chuť a kvalitu si Roman nechává kávu posílat z Indonézie.

Největší kávová mozaika na světě se skládá z více než 4 miliónů kávových zrnek a měří 107 metrů čtverečních. Ještě nedávno patřilo prvenství mozaice z Albánska, tu ale tato slovenská překonala téměř pětkrát. Pokud byste takové množství zrn dali na jednu hromadu, vážila by neuvěřitelných 400 kilo! Romanovi při skládání pomáhala rodina i přátelé a trvalo jim 3 roky, než bylo dílo hotové. Pokud si – samozřejmě se šálkem espressa v ruce – toto veledílo pozorně prohlédnete, rozpoznáte například portrét Josefa Augustína, odborníka na kávu a autora knih o ní nebo dokonalou mapu světa s akcentem na místa, kde kávu pěstují. Zkrátka skvostné veledílo, které nejen voní, chutná a ohromuje, také vzdělává a kultivuje.

Zábava - další články

Doporučujeme