Co možná nevíte o pražském letišti Václava Havla

17. června 2016·Zábava·Redakce

Letos v dubnu to bylo přesně 79 let od začátku fungování největšího a nejmodernějšího letiště v České republice. Na Ruzyni přistálo první letadlo v roce 1937.

Pražské letiště je největší v Česku. První letadlo si tu sedlo na zem přesně 5. dubna 1937. Příští rok oslaví letiště krásné kulatiny. 

Trocha čísel

Letiště Václava Havla za rok 2015 odbavilo neuvěřitelných 12 030 928 cestujících. Oproti roku 2014 to znamená nárůst o 7,9%. 

Největší zájem o létání z Prahy byl v roce 2015 v srpnu. Pražské letiště tehdy odbavilo 1,4 milionu cestujících. Největší frmol nastal 16. srpna, kdy se tu vystřídalo 50 tisíc pasažérů. 

Průměrně prošlo branami letiště úctyhodných 33 tisíc cestujících. 

Nejvíc se létá do Velké Británie, pak do Německa, na třetím místě je Itálie. Pokud jde o konkrétní města, nejvíc se létá z Prahy do Mosky, do Paříže a do Amsterodamu. 

Cestující mají v letošní letní sezóně k dispozici nabídku leteckých 65 společností spojujících Prahu  přímou linkou do 145 destinací po celém světě. 

Domovskou základu mají na Letišti Václava Havla České aerolinie, Travel Service, Wizz Air a do konce roku se tu zabydlí i Ryanair. 

Podle výsledků mezinárodní asociace IATA je Letiště Václava Havla Praha jedním z nejvíce se rozvíjejících letišť světa. 

Proč jsou v letadlech popelníky aneb 7 věcí, které jste možná nevěděli o létání

OBRAZEM: Největší dopravní letadlo světa nyní pravidelně v Praze

 

 

Zábava - další články

Doporučujeme