Dámský klub se ptá: Jak slavíte čarodějnice?

30. dubna 2015·Zábava·Redakce

Pořádný oheň, buřty, čarodějnické klobouky a skvělá nálada. To všechno bývá k vidění při pálení čarodějnic, které proběhne už dnes! Dnes se mu budeme věnovat v Dámském klubu Frekvence 1.

Bohatá historie

Noc čarodějnic, Filipojakubská noc, Valpuržina noc nebo Beltine. I těmito názvy se označuje dnešní noc, kdy se tzv. pálí čarodějnice. Jedná se o velmi starý lidový zvyk, jehož hlavním smyslem byla oslava plodnosti. Také se slavil příchod jara a lidé se scházeli u zapálených ohňů. Věřili, že je ochrání před čarodějnicemi, duchy a démony. Také se zapalovala smolná košťata a vyhazovala se do výšky.

Popel z čarodějnických ohňů měl mít zvláštní moc pro zvýšení úrody a dokonce se jím někdy vodil dobytek, aby byl plodnější. Někde se kvůli zajištění mládí a plodnosti dokonce skákalo přes oheň. Dnes už se většinou na ohni jen opékají buřty a někde se staví májka.

Satanský svátek

Dnešní svátek má i jiný než lidový význam. Je totiž druhým největším satanským svátkem. Na tuto noc připadal největší sabat satanských kultů a tak je pokládána za magickou. V dobách minulých se svátek původně slavil o úplňku a lidé věřili například v otevírání různých jeskyní a podzemních slují, ve kterých měly být ukryty poklady.

A jak slaví čarodějnice moderátorky Dámského klubu?

Aneta: Protože jsem městské dítě a nemáme chatu ani chalupu, tak jsem ty pravé, hezké čarodějnice, se vším všudy, nikdy nezažila. Ale u nás na dvorku si uděláme ohýnek, opečeme buřty a opijem se :-).

Markéta: Já Čáry miluju. Se vším, co pro dávné kultury znamenaly, s očistným ohněm, s tou pohodou, kterou v naší vesnici máme. Proto budu osobně hlídat hranici a hlásit se vám živě z ohniska dění 🙂

Jsme zvědaví i na vaše zvyky. Pochlubte se nám už dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1.

Zábava - další články

Doporučujeme