Dorota Máchalová, Mrakomor nebo Kazisvět. Kteří záporáci českých pohádek jsou ti “nejlepší”?

28. prosince 2022·Zábava·Redakce

S čert nejsou žerty (Zdroj: se souhlasem Filmové studio Barrandov)

České pohádky nelze nemilovat, zvlášť na Vánoce. Zajímavý ale nejsou jen hlavní a kladní hrdinové, ale čeští záporáci mají také něco do sebe a často se k pohádkám vracíme i díky skvělým záporným postavám. A je jedno, zda je to Dorota Máchalová, král Kazisvět nebo dvojice rádců ze Šíleně smutné princezny. Kteří záporáci jsou ti nejlepší?

Dvojice rádců – Šíleně smutná princezna

Kujme pikle, pikle kujme, obvyklé i neobvyklé..” Dvojice rádců – Iks a Ypsilon, kteří ve svých královstvích vykonávají funkce rádců i generálů si přejí jediné – aby začala válka. Jsou ochotni spojit své síly a vyvolat konflikt za každou cenu. Představitelé Ikse (Josef Kemr) a Ypsilona (Darka Vostřela) sledujeme každý rok i tak velice rádi.

Miky Rousek – Dívka na koštěti

Miky Rousek nepracuje sám, spolčí se s kumpány Adámkem a Bujnochem. Tři kluci z Dívky na koštěti, co zneužijí Saxanu a její kouzla k tomu, aby zrušili školní schůzi. Nejvýraznějším členem byl pochopitelně “vůdce” Miky Rousek alias Jan Kraus, který záporáky zkrátka umí. Podobně se totiž předvedl i v pohádce Jak se budí princezny.

Bosana – Tři veteráni

V pohádkách nejsou zlí jen muži, ale i ženy. Princezna Bosana alias andělská mrcha ze Tří veteránů je toho jasným důkazem. Když se do ní jeden z hrdinů zamiluje a ona ho následně i s jeho společníky strčí do vězení a sebere mu vzácné dary od trpaslíků, už to není “andělská mrcha”, ale jen “mrcha”. Naštěstí je vytrestána extrémně dlouhým nosem.

Macecha – Tři oříšky pro Popelky

Ženy dovedou být někdy pořádné záporačky. Macecha v milované pohádce Tři oříšky pro Popelku je toho jasným důkazem. Tu si zahrála německá herečka Caroly Braubock, kterou do češtiny předabovala Jaroslava Adamová. A výsledek je parádní. Takovou osobu nechce mít doma nikdo.

Kazisvět – Princezna se zlatou hvězdou na čele

Já, Kazisvět šestý, z Boží vůle král, mocný panovník a hlava pomazaná, zdravím vznešeného prince Radovana.” To je věta, kterou se Kazisvět uvedl v pohádce Princezna se zlatou hvězdou na čele. Toho si zahrál Martin Růžek a nelze zapomenout na jeho pohled, když zjistil, že v myším kožíšku se ukrývá krásná princezna Lada, kterou si chtěl vzít.

Dorota Máchalová – S čerty nejsou žerty

Královnou všech záporáků českých pohádek se podle nás stává Dorota Máchalová z další velmi oblíbené pohádky S čerty nejsou žerty. Ta se vdala jen kvůli majetku a svého muže v podstatě uštvala. Do pekla nakonec putují tři lidé – kaprál, správce a právě Máchalová, kterou si zahrála Jarolava Kretschmerová. Podle diváků to byla právě ona, kdo si peklo zasloužil nejvíce. A i díky ní je pohádka tak moc oblíbená.

Mrakomor – Princ a Večernice

Charismatický Radoslav Brzobohatý alias pohádkový čaroděj Mrakomor z Princ a Večernice, který dokáže ovládat počasí, skvěle šermuje a jeho smích vám z hlavy jen tak nezmizí. Mrakomor je podle nás mnohem zajímavější, než princ Velen v podání Juraje Ďurdiaka a je to možná i důvod, proč Princ a Večernice není tak oblíbenou pohádkou jako třeba Popelka. A to hlavní hrdinku hraje dokonalá Libuška Šafráková.

Závist – Nesmrtelná teta

Jiřina Bohdalová alias Závist v pohádce Nesmrtelná teta je prostě geniální. Rychle se stala synonymem pro negativní postavu. I když herečka má na svém kontě stovky rolí a postav, a to nejen v pohádkách, tu kterou získala od Zdeňka Trošky se navždy zapsala do srdcí všech milovníků pohádek. Zkrátka “Štěstí pomine, Rozum se ztratí! Jenom já, Závist, jsem věčná..”


Zábava - další články

Doporučujeme