Fantom z Jižáku znásilňoval ženy po celé Praze. K čemu jeho řádění pomohlo?

12. dubna 2022·Zábava·Barbora Turková

Případy 1. oddělení (Zdroj: se souhlasem České televize)

Říkalo se mu Fantom z Jižáku. Právě o něm je druhý stejnojmenný díl kriminálního seriálu České televize Případy 1. oddělení. Za brutální znásilňování žen na pražském Jižním městě dostal 11,5 roku. Jaký je jeho případ? Informaci přinesl web Extra.cz

Démonický deviant z Kolínska byl noční můrou všech žen na velkém pražském sídlišti na Jižáku. Násilníka si v seriálu Případy 1. oddělení hrál Martin Sitta, ale ve skutečnosti se jednalo o obžalovaného Miroslava Tótha. Jeho mediálně známý případ dokonce přispěl ke změně zákona. Kriminálník, který za své činy pykal už v minulosti, na pražském sídlišti řádil od 18. června do 24. července 2001.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Česká televize (@ceskatelevize)

Jeho útoky odhalili podle Blesku novináři, ale policie čelila kritice, že ženy nevarovala. Devianta dopadli policisté 3. srpna. Muž se ze začátku k ženám choval dobře, dával jim přednost ke vstupu do výtahu. Tam se proměnil v monstrum. Oběť bil a donutil ji k sexu, k orálnímu, análnímu nebo klasickému. Muž útočil v létě. “Já myslím, že v létě samozřejmě je vůbec sexuální aktivita i nedeviantní vyšší. A to proto, že ženy chodí odhalenější, je zkrátka více erotických podnětů. Samozřejmě například i pro exhibicionisty nebo pro sexuální agresory je více lákavých podnětů. Je známo, že frekvence jak exhibic, tak sexuálních agresí v zimě je nižší než v teplých letních měsících,”  řekl pro Radiožurnál sexuolog Petr Weiss.

Tóth se přiznal nejprve k devíti útokům z jedenácti. Během soudního líčení ale stanovisko změnil a tvrdil, že za útoky může někdo jiný. Důkazy ale mluvily jasně. V srpnu roku 2002 dostal muž 11,5 roku. Jeho řádění vyprovokovalo poslance ke změně trestního zákona. V roce 2002 schválili senátoři novelu, která umožňuje trestat nejen vynucenou soulož, ale i vynucený orální a anální sex či masáž těla s použitím vibrátorů. Do té doby bylo možné tyto činy kvalifikovat pouze jako trestný čin vydírání, za které hrozil menší trest než za znásilnění.


Zábava - další články

Doporučujeme