FOTO: Jak vypadá příprava jídla při -70 °C?

Astrobiolog na stanici na Antarktidě chtěl zjistit, jaké to je udělat jídlo venku, kde panují mrazy -70 °C. Své pokusy zaznamenal a s výsledek zveřejnil na svém twitterovém účtu.

Cyprien Verseux, astrobiolog, je v současné době součástí mise DC14: pobyt na Antarktidě v nejizolovanější vědecké základně na světě, tzv. Concordii. Tato stanice je řízena společně francouzskými a italskými institucemi.

Verseux je vedoucím skupiny 13 vědců a techniků, kteří tam jsou izolováni po dobu 9 měsíců. Astrobiolog, jenž se také věnuje glaciologii, tj. studii ledovců a jejich činnosti, si usmyslel, že si zkusí udělat venku v mrazu jídlo jako vejce nebo nudle.

Výsledek je naprosto ohromující, protože na fotografiích, jež Cyprien Verseux pořídil, jde vidět, jak kruté mrazy na nejmrazivějším kontinentu na Zemi panují. Příprava jídla v těchto podmínkách není úplně dobrý nápad.

Galerie