Žena (58) je zcela zdravá, odmala však touží být na vozíku. Své nohy téměř nepoužívá

21. dubna 2020·Zábava·Barbora Pisingerová

Zdroj: Barcroft

Některé nemoci jsou skutečně šílené. Američanka Chloe Jennings-White (58) trpí poruchou integrity těla (BIID, Body Integrity Identity Disorder), která ji přesvědčuje, že její nohy by neměly být vůbec funkční. Žena proto tráví většinu času na invalidním vozíku, i když ho ve skutečnosti vůbec nepotřebuje!

Žena jménem Chloe Jennings-White z Utahu ve Spojených státech má skutečně výstřední problém. Ačkoli je její tělo naprosto zdravé, ona už odmala touží být upoutána na invalidní vozíček. Když si jako malá hrála, často předstírala, že nemůže chodit a jednou dokonce úmyslně sjela se svým kolem z výšky přes jeden metr a úmyslně dopadla na svůj krk. Jejím úmyslem bylo připravit se o pohyblivost dolních končetin.

Jennings-White totiž trpí vzácnou poruchou identity s názvem apotemnofilie, která narušuje pocit integrity těla pacienta. O nemoci se zatím mnoho neví, ale pravděpodobně ji způsobuje chyba v pravém temenním laloku mozku, kde je umístěna vnitřní mapa těla.

Postižený člověk pak trpí intenzivním pocitem, že některé končetiny nepatří k jeho tělu a sní o amputaci. Mozek Jennings-White jí říká, že její nohy nemají být funkční. Když přesto jsou, tělo Američanky je zmatené a jí to tak připadá nepřirozené. Zdravá žena pak nesní o ničem jiném, než se nechat zmrzačit.

Lékaři k podobným operacím přistupují jen v naprosto výjimečných případech, a tak se většina pacientů s touto nemocí dříve nebo později pokusí svůj problém vyřešit po svém. A stejně tak i Jennings-White, která je náruživou lyžařkou. Žena tvrdí, že jezdí velmi rychle a vybírá si ty nejnebezpečnější trasy. Přiznává, že silnou motivací je pro ni riziko nehody.

Žena dokonce nalezla lékaře, který by byl ochotný ženu operovat, aby pohyblivost dolních končetin skutečně navždy ztratila. Celý zákrok i s cestou by ovšem vyšel na více než 200 tisíc korun, a to si Američanka nemůže dovolit. Je ale přesvědčená, že kdyby ji skutečně podstoupila, nikdy by toho nelitovala. Občas ji prý posedne záchvat zoufalství, ve kterém se pokouší si nohy zranit natolik, aby již nefungovaly.

Kvůli její poruše čelí žena často kritice. Spousta lidí nedovede vůbec pochopit, jak si může nevážit svého zdraví, když je kolem nás tolik lidí, kteří o něj přišli nedobrovolně.

Ačkoli je podobné uvažování pro zdravého člověka pochopitelné jen stěží, Jennings-White není sama, koho sužují podobné pocity. Žena přiznává, že v okamžiku, kdy na internetu objevila komunitu lidí se stejnou poruchou, pocítila značnou úlevu, že není jediná na světě.


Zábava - další články

Doporučujeme