Harry Potter a Kámen mudrců: Co se stalo v Zapovězeném lese a jaké bylo první setkání s Malfoyem?

29. března 2023·Zábava·Redakce

Harry Potter (Foto: Warner Bros)

Milovníci Harryho Pottera se dělí na dvě skupiny. Na čistokrevné kouzelníky, kteří se vyznačují tím, že mají přečtené všechny knihy a na kouzelníky - děti mudlů, kteří patří k těm, co viděli pouze filmy. Zbytek jsou mudlové. Fanoušci, kteří milují svět čar a kouzel pouze z filmů, tak nevědí spousty zajímavostí, vedlejších příběhů, neznají postavy, kterým nebyl ve filmu dopřán prostor a kolikrát jim unikají souvislosti. Pojďme se tedy spolu podívat na ty nejzásadnější a nejdůležitější momenty, které z filmu neznáte. Jejich seznam přináší Caged Dragon - expert na svět Harryho Pottera. Dnes se podíváme na první díl Harry Pottera a Kámen mudrců.

Úvod příběhu

Z pochopitelných důvodů je úvod knihy naprosto jiný, než jak to známe z filmu. Tam celý příběh začíná až příchodem Brumbála do Zobí ulice, kdy zhasíná všechny lampy pomocí zatemňovače, následně za ním dorazí profesorka McGonagallová v podobě kočky a společně čekají na přílet Hagrida na létající motorce s malý Harrym s čerstvou jizvou na čele ve tvaru blesku v náručí.

V knížce jsou však první stránky věnované strýčku Vernonovi a jeho cestě do práce ráno před tím, než jim Brumbál položí malý uzlíček (ne)štěstí na práh. Vernon se po celý den podivuje nad zvláštně oblečenými lidmi, kočkou, která z něj nespouští oči nebo nad večerními zprávami, kde hlásí podivné události včetně zvýšeného výskytu sov za dne. Šlo však o oslavy pádu Lorda Voldemorta.

První setkání s Malfoyem

Ve filmu se dva budoucí velcí nepřátelé Harry Potter a Draco Malfoy potkají až ve škole čar a kouzel v Bradavicích před zařazováním do kolejí.  V knize však Harry na Draca narazil už v Příčné ulici při kupování školního hábitu. Už tehdy se Harrymu Draco moc nelíbil, připomínal mu bratránka Dudleyho a svými řečmi o dětech mudlů na něj opravdu pozitivní dojem neudělal. Navíc se pak setkali ještě ve vlaku cestou do Bradavic, kde už Draco věděl, že jde o slavného Harryho Potetra.

Půlnoční souboj

Setkání s tříhlavým psem chloupkem ve třetím patře proběhlo jak v knize, tak ve filmu. V knize se k němu však Ron, Harry, Hermiona, a dokonce i Neville dostali díky půnočnímu souboji, který měl proběhnout mezi Dracem a Harrym. Tento souboj však Draco navrhl jen proto, aby Harryho vylákal v noci ven z Nebelvírské věže a ten se tak dostal do maléru. Při útěku před školníkem Filchem se schovali právě do zakázané chodby. Ve filmu se tam dostali bez Nevilla a jen proto, že schodiště změnilo své místo a oni prostě a jednoduše zabloudili.

Jak to bylo s Norbertem

Potom, co Hagrid získal dračí vejce, ze kterého se vylíhnul malý drak, nebyla hlavní trojce příliš nadšená… na rozdíl od Hagrida. Snažili se ho přesvědčit, aby se ho zbavil. Navíc se o jeho existenci dozvěděl i Malfoy. Snažili se tedy dohodnout s Ronovým bratrem Charliem, který se zabýval studiem draků v Rumunsku. Draka měli vyzvednout jeho přátelé na nejvyšší věži Bradavické školy. Harry s Hermionou (Ron právě ležel na ošetřovně, protože ho Norbert ošklivě pokousal), tak pod pláštěm draka na věž v čas dostali. Cestou dolů však na plášť zapomněli a nechali se chytit. Jak všichni víme, dostali pak školní trest…

Školní trest v Zapovězeném lese

Kromě Harryho a Hermiony se po hradu v noc, kdy se zbavovali Norberta, pohybovali ještě dva studenti. Draco, který chtěl Harryho přistihnout a Neville, který ho chtěl naopak varovat před Dracem. Do lesa tedy byli za trest posláni právě tito čtyř studenti. Když se měli rozdělit do skupin a pátrat po zraněném jednorožci, původní skupiny tvořili Draco, Neville a Tesák a druhou Hagrid, Harry a Hermiona. Ti se setkali se dvěma kentaury. Draco však chtěl chudáka Nevilla vystrašit, a tak Hagrid poslal s Dracem na průzkum právě Harryho.

Zkoušky a školní pohár

V knize se celkem podrobně dovídáme o průběhu jednotlivých hodin a na konci roku je studium vždy zakončeno zkouškami (skoro vždy). Tohle všechno ve filmu chybí, což e velká škoda. Především pak boj o školní pohár. O tom se ve filmu dozvídáme až na úplném konci filmu, kdy Brumbál rozdá posledních pár bodů a Nebelvír tak porazí Zmijozel. Důležitou roli hrál v získání školního poháru i famfrpál, kterému také není věnován ve filmu příliš velký prostor.

Snapeova hádanka

Když se hlavní trojce rozhodne, že projde kolem Chloupka, aby zachránila Kámen mudrců, čeká tam na ně spousta překážek. Ve filmu byly lehce pozměněné a dvě dokonce chyběly úplně. Neobjevila se zmínka o trollovi nastraženém Quillerrem ani hádanka v podobě lektvarů, kterou připravil Snape. Ta jako jediná nespoléhá na kouzelnické schopnosti, ale na logiku. V místnosti je sedm lahví. Dveře zpět i dál jsou v plamenech. Jeden z připravených lektvarů vás pustí zpět a s pomocí jednoho projdete dál. Podle hádanky musíte zjistit, které lektvary jsou správné. Hermioně se hádanku podaří rozluštit a vrátí se zpět. Harry pokračuje dál.


Zábava - další články

Doporučujeme