Hrobu Dobbyho z Harryho Pottera hrozí odstranění nebo zrušení. Místním vadí fanoušci i povalující ponožky

8. května 2022·Zábava·Barbora Turková

Dobby (Foto: se souhlasem Warner Bros. Pictures)

Oficiálně vlastně neexistuje, ale i přesto ho každý rok navštíví tisíce lidí. Řeč je o hrobečku domácího skřítka Dobbyho, který filmaři situovali na pláž Freshwater West v západním Walesu. Teď se ale řeší jeho možný přesun. Informaci uvedla společnost BBC.

Památková organizace National Trust se místních v okolí pláže Freshwater West ptá, zda hrobeček Dobbyho mají odstranit nebo přesunout na vhodnější místo. Odpovědi hledá pomocí dotazníku. Dobbyho hrob totiž není oficiální památkou, na místě vznikl poté, co fandové Harryho Pottera chtěli vědět, jak vypadá místo, kde jejich malý hrdina zahynul. Místní se ale bojí, že situace nemá řešení.

Dívka u hrobu Dobbyho (Zdroj: Profimedia)

Fanoušci k hrobu nosí oblázky popsané nejrůznějšími vzkazy. Ve velkém nosí také ponožky, jako připomínku toho, že Dobby se ve druhém díle s názvem Harry Potter a tajemná komnata stal svobodným skřítkem. Po obdržení nějakého kusu oblečení totiž skřítci už nemusí sloužit svým pánům. Dobby obdržel právě ponožku. „Zanechat tu vypranou ponožku je krásné, ale po nějaké době se ta ponožka nejspíš zašpiní vším možným,“ řekla BBC Victoria MacLean z velšského Neathu.

Musí tu být něco, co uspokojí fanoušky a zároveň zachová krásný vzhled pláže, protože to je opravdu nádherná pláž,“ dodala. Památkáři ale nemají strach jen ze znečištění pláže, ale i tlaku pod kterým se ocitlo místní pohostinství a infrastruktura. „Průzkum nám pomůže hlouběji porozumět problémům a zvážit možnosti udržitelné budoucnosti oblasti Freshwater West, jejíž součástí je i Dobbyho památník,“ uvedla společnost.

Pláž se nachází kousek od vesnice Castlemartin v západním Walesu. Díky silným vlnám to je oblíbené místo surfařů, ale i filmařů, protože jsou zde k vidění krásná místa. Filmaři toto místo využili už před deseti lety, kdy se tu točilo akční drama Robin Hood nebo právě tvůrci kouzelníka Pottera. Lasturová vila, která se objevila v posledních dvou dílech Harryho Pottera, byla po natáčení rozebrána a odstraněna.


Zábava - další články

Doporučujeme