Hvězda Washingtonu se chystá na premiéru! Seznamte se s Bei Bei

10. ledna 2016·Zábava·Redakce

Mládě pandy velké, které se narodilo loni v srpnu, se chystá na svou velkou premiéru. Pandí kluk Bei Bei se představí divákům už 18. lenda!

Do washingtonské zoo se bohužel asi nepodíváme, ale při premiéře Bei Bei rozhodně palce držet můžeme.

Narození bylo senzací

Matkou chlupáče je slavná pandí samice Mei Xiang (17). Po umělém oplodnění porodila dvojčata, ale jedno z dvojčátek několik dní po porodu zemřelo. 

Bei Bei je miláčkem všech

Všichni pracovníci i ošetřovatelé se Bei Bei starají naplno, každý den sledují, jak prospívá a roste. Bei Bei měl při narození 132 g, dnes váží skoro 8 kg!

Opáčko o pandách velkých

Západ se poprvé seznámil s pandou velkou v roce 1869 díky cestovnímu deníku francouzského misionáře Armanda Davida (1826 – 1900). Veřejnost si pandu velmi oblíbila, přinejmenším díky tomu, že je na první pohled roztomilá a podobá se živému plyšovému medvídku.

Fakt, že je obvykle zobrazována pokojně žvýkající bambus, na rozdíl od lovu, také přispívá jejímu obrazu nevinnosti.

Od druhé poloviny 20. století se panda velká stala národním symbolem Číny a je zobrazována na čínských zlatých mincích. 

Ohrožený druh

Panda velká patří k ohroženým druhům, nebezpečí se zvyšuje s postupujícím narušováním jejích přirozených lokalit a velmi slabou porodností – ať už v zajetí nebo v přírodě. Samice je březí 97-181 dní a rodí jen jedno nebo dvě malá, slepá a holá mláďata.

Z dvojčat zpravidla přežije jen jediné mládě. Podle Mezinárodní unie pro ochranu přírody v přírodě žije nejméně 900 jedinců. V zoo se dožívají až 30 let. 

Panda velká je symbolem Světového fondu na ochranu přírody (World Wildlife Fund).

 

Zábava - další články

Doporučujeme