Jak se připravit na pálení čarodějnic? Někde je neupálí kvůli dešti

30. dubna 2015·Zábava·Redakce

Před námi je Filipojakubská, nebo chcete-li Valpuržina noc. Také se jí říká BELTINE. Ale většina z nás zná dnešní pozdní odpoledne a navečer jako pálení čarodějnic. Jedná se o velmi starý a dodnes živý lidový zvyk a zvláštní svátek.  A víte, jak se na něj připravit?

Dnes se přijďte ochránit před čarodějnicemi

Noc z 30. dubna na 1. května byla pokládána za magickou. Svátek se původně pravděpodobně slavil o úplňku, který  byl nejblíže dnu nacházejícímu se přesně mezi jarní rovnodenností a letním slunovratem. Na ochranu před čarodějnicemi se na vyvýšených místech zapalovaly ohně. Na některých místech Česka, například v Táboře nebo západočeském Josefově, si připomínají i keltský svátek jara Beltain, který připadá na stejné datum.

Někde čarodějnice neupálí kvůli dešti

Hasiči každoročně vyjíždějí při pálení čarodějnic k více požárům než obvykle. a není divu, vatry budou zase po roce hořet snad v každé obci a městě země.  “Oheň vás sice zahřeje, ale hlavně na českém severozápadě to vypadá navečer na déšt… takže si na přehlídku všech čarodějnic přibalte svetr a minimálně větrovku,” říká meteoroložka Dagmar Honsová. Teploty se odpoledne vyšplhají na 15 stupňů a v noci klesnou na pět stupňů Celsia. 

A filipojakubská noc volně přejde do Prvního máje – tradičního českého svátku zamilovaných. Podle  původního znění musí být každá žena v tento den políbena pod rozkvetlou třešní , aby následující rok neuschla. “Ale i pod rozkvetlou třešeň nebo v případě Prahy na Petřín si oblečte něco nepromokavého,” dodává Dagmar Honsová z Meteopressu. Přeháňky se mohou objevit po celé zemi. 

Nenechte si ukrást májku 

Se svátkem souvisí zvyk májek. Tento zvyk stavění osekaných stromů vyzdobených pentlemi a věncem je znám z Anglie. Staví se hlavně společné velké májky, které jsou na návsích a náměstích. Podle tradice se májky mezi  jednotlivými vesnicemi kradou. Májku je možné ukrást ale jen v noci z 1. na 2. května. Pokud je některá z vesnic o májku okradena, znamená to pro ni velkou potupu. 

Na svátek práce se nepracuje

1. květen je také svátkem práce, i když je den pracovního klidu.  Svátek zavedli v roce 1889 američtí dělníci, kteří chtěli zavést osmihodinou pracovní dobu bez ztráty peněz. Z dob komunismu ho známe jako den mávátek a alegorických vozů v ulicích  a vojenských přehlídek na náměstích, dnes se konají majálesy a další májové slavnosti po celé zemi. 

Zábava - další články

Doporučujeme