Jak si získat přízeň plaché kočky? Zkuste tyto tipy!

15. září 2019·Zábava·Barbora Pisingerová

Zdroj: Shutterstock

Každé zvířátko je jiné a občas se stane, že kočička, kterou jsme si adoptovali, zkrátka naše nadšení zpočátku nesdílí. Není ale třeba se bát. Stačí jí poskytnout dostatek prostoru a soukromí, brát ohledy na její potřeby a nespěchat. A v nejhorším případě platí staré známé "láska prochází žaludkem"!

Někdy je to opravdu těžké. Člověk by si hrozně rád s kočkou chvíli hrál nebo ji hladil na klíně, ji to ale vůbec neláká, nebo má v tom horším případě z člověka dokonce hrůzu. Co s tím? Nevěště hlavu! Existuje několik věcí, které vám boj o přízeň kočičky trochu usnadní a které jí ukážou, že to s ní myslíte dobře.

Dejte jí prostor

Kočičku k ničemu nenuťte. Když je zřejmé, že se jí něco nelíbí nebo o to v danou chvíli nemá zájem, nechce ji být. Ať klidně stráví první tři dny v novém domově schovaná pod gaučem, když zrovna chce. Některé kočky jsou v pohodě, jiné potřebují čas. Pokud je vaše kočka opravdový samotář, zajistěte, aby měla kam se schovat a být tam v klidu. Nenuťte ji být násilím ve společnosti lidí či dalších zvířat.

Dobrý začátek je vyčlenit malou místnost – třeba koupelnu nebo pokoj pro hosty, kterou bude mít vyplašené zvíře jen pro sebe. Dejte jí tam pelíšek, krmení a všechno, co potřebuje. Plaché kočky se v menších prostorech cítí lépe.

Pozor na hluk

Hlučné zvuky mohou plachému zvířeti jen uškodit. To platí jak pro prostředí obecně, tak pro přímý kontakt. V období, kdy si zvíře zvyká a není ještě ve své kůži, na nějaké hlasité party raději zapomeňte. Pamatujte na to i při interakci s kočkou. Mluvte na ni tichým, příjemným a milým tónem hlasu.

Postupujte pomalu

Dejte si na čas. I při kontaktu s kočkou volte spíš pomalé pohyby, než rychlé, které zvíře mohou ještě více plašit. Klidně k ní nejprve pomalu natáhněte ruku a nechte kočku, ať si očichá vaši dlaň. Pravidelně s ní navazujte kontakt vřelým oslovením a mluvením, když vám to dovolí, zvykejte ji na své ruce.

Zvykání může být dlouhý proces. Neházejte proto flintu do žita, když po týdnu nebudete mít doma uvolněného pohodáře. Nic není ztraceno, některé kočky se skutečně osmělí až po několika měsících. Když se kočka osmělí a přijde za vámi, šťouchne do vás hlavou a dá vám najevo, že má zájem o kontakt, vyjděte její snaze vstříc.

Pamlsky

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Zvířata moc dobře vědí, kdo je krmí a nejrůznější pochoutky jsou skvělým způsobem, jak pochválit žádoucí chování.

Zábava - další články

Doporučujeme