Kotě nebo štěně? Umíme si vybrat správně?

25. května 2015·Zábava·Redakce

Chcete si pořídit zvířecího parťáka, ale nemůžete se rozhodnout, jestli zvolit kočku nebo psa? Pro jasnou volbu zvířecího přítele a vaši i jeho spokojenost, jsme připravili tipy a rady, díky kterým bude výběr hračka.

 

Kočka nebo pes?

“Ať už si vyberete kočku nebo psa, měli byste vzít na vědomí, že to není „věc“, kterou odložíte, když vás přestane bavit, ale je to závazek na několik let. Proto je třeba zvážit vše od rodinného rozpočtu, přes zdravotní stav rodiny (alergie na srst) až po volný čas, který budete moci zvířeti věnovat,” říká MVDR. Lucia Repová.

 

5 důvodů proč si vybrat kotě

 

  1. Jste workoholik nebo pracujete na směny. Jestliže trávíte hodně času v práci a chcete poměrně nenáročné zvíře, pak je pro vás skvělou volbou kočka. Je to totiž introvertní tvor, který většinu dne spí, a tudíž ji nebude vadit, když nebudete doma a nikdo se jí nebude věnovat.
  2. Chcete přítulného chlupáče. I když je kočka svéhlavá, tak i ona si vyžaduje čas od času vaši pozornost mňoukáním, lísáním se či přinesením malé hračky. A chce si buď hrát nebo se mazlit či pohladit. Je známo, že vliv kočky na lidskou psychiku je pozitivní, dokáže totiž odbourat stres, uvolnit napětí a navodit harmonii domova. 
  3. Jste spíše introvertní. Většinu času trávíte nejraději doma a chybí vám tam němý společník, se kterým byste mohli trávit volný čas.  Kočce stačí k radosti mnohem méně, ona si vás zamiluje za teplo domova, kvalitní krmivo a vlastní pelíšek.
  4. Nemáte čas na dlouhé procházky a výcvik. Ráno brzo vstáváte do práce, večer pozdě přicházíte domů a na dlouhé venčení psa byste neměli čas a o jeho výcviku už ani nemluvě. Právě proto je pro vás skvělým přítelem kočka, která není tolik náročná. 
  5. Nebude rušit sousedy. Bydlíte-li v bytě a vaši sousedi zrovna nepatří mezi zvířecí nadšence, kočka je tím nejlepším tichým společníkem jakého si vůbec můžete přát. Nebude hned, když odejdete do práce mňoukat na celý dům a rušit sousedy.

 

5 důvodů pro si vybrat štěně

 

  1. Chcete trávit volný čas nejen doma, ale i venku. Milujete procházky v přírodě a chtěli byste pro společné chvíle společníka? Pak je ideální volbou pes, ovšem zde záleží i na výběru rasy. Pokud chcete absolvovat náročné túry po horách nebo dlouhé procházky, vyberte si i správné plemeno.
  2. Máte dostatek času na výchovu a výcvik.Pořídit si psa je daleko větší zodpovědnost než třeba pořízení morčete. Pes musí být naučen správným návykům již od štěněte.  Následná výchova a povely jsou pro formování povahy psa velmi důležité a právě proto bychom je neměli zanedbávat. 
  3. Hledáte věrného společníka. Ne nadarmo se říká, že pes je nejlepším přítelem člověka.  Pes svého pána miluje nade vše a jeho pozornost si vyžaduje téměř neustále. Právě toto zvíře ocení jakoukoliv činnost, kdy se mu budete naplno věnovat- procházky, hraní, výcvik.
  4. Jste spíše extrovert. Rádi chodíte do společnosti, nedělá vám problém komunikace s lidmi a baví vás poznávaní nových lidí či navazování přátelství. Volba psa je pro vás to nejlepší, jelikož například díky venčení potkáte mnoho pejskařů nebo se můžete s nadšenci, kteří mají stejné plemeno jako vy potkávat na srazech či výstavách.
  5. Preferujete poslušnost zvířecího parťáka. Raději chcete mít doma vychovaného psa než svéhlavou kočku, která si vždy dělá, co chce.  Přece jen poslušnosti snadněji naučíte psa než kočku.

 

 

Tip:Kompletní krmivo KITTEN je přímo učené koťatům ve věku od 4 do 12 měsíců.  Skvělá kombinace živin podporuje zdraví trávicího ústrojí kotěte a přispívá ke správné konzistenci stolice. Navíc obsahuje vysoce stravitelné bílkoviny, vhodný obsah vlákniny a prebiotik, která udržují střevní mikroflóru v rovnováze.

Zábava - další články

Doporučujeme