Královna na stříbrném plátně. V jakých filmech a seriálech se postava Alžběty blýskla?

17. září 2022·Zábava·Redakce

The Crown. (Foto: Profimedia)

Taková osobnost jako byla královna Alžběta II. nemohla zůstat bez povšimnutí a zájmu ani mezi filmovými tvůrci. K čemu všemu inspirovala, a do jakých filmů a seriálů její postavu tvůrci obsadili? Přehled přináší Blesk.

Královna (2006)

Herečka Helen Mirren ztvárnila její výsost ve snímku s prostým názvem Královna, který dává nahlédnout do života Alžběty II. Režisér Stephen Frears vzpomínal, jak přesvědčivá dokázala Helen v roli královny být. “Jakmile přišla na plac, nalíčená, v kostýmu a už položená do postavy, štáb utichl a s úctou ji sledoval, jako by to byla skutečná královna,” řekl. Film pojednával o tragickém období, kdy zemřela princezna Diana.

Bláznivá dovolená v Evropě (1985)

Komedie o krušném životě pod ochrannými křídly snaživého smolaře Clarka Griswolda, který manželku Ellen a děti Rustyho a Audrey žene na další dovolenou, tentokrát do Evropy, na trasu Londýn – Paříž – Řím. Kromě královny se potkávají i s princeznou Dianou a princem Charlesem.

Bláznivá střela (1988)

Film o agentech se bez královny téměř neobejde. A jinak tomu nebylo ani ve ztřeštěné komedii, která je jakousi parodií právě na akční filmy o tajných agentech. Zde se snaží nešikovný detektiv zachránit panovnici před domnělým útokem. Samozřejmě se to neobejde bez katastrofy.

Austin Powers – Goldmember (2002)

Dalším ztřeštěným filmem, ve kterém se objevila dvojnice Alžbety II. byl Austin Powers – Goldmember. Tam se objevila ve třetím a posledním dílu.

Králova řeč (2010)

V Oscarovém snímku se postava královny objevila ještě jako malá princeznička po boku své mladší sestry Margarety. Příběh vypráví o jejím otci, Jiřím VI., který trpí vadou řeči a jeho žena Alžběta jej přivádí k terapeutovi.

Psí Veličenstvo (2019)

V animáku nejen pro děti je Rex pravděpodobně to nejšťastnější štěně v celém království. Po příchodu do Buckinghamského paláce se stává miláčkem královny. Jak všichni ví, královna milovala plemeno corgi. A to v tomto filmu hraje prim. Královna je ve vedlejší roli. I tak snímek nabízí zajímavý pohled do Buckinghamského paláce a na smečku, která těšila vladařku celý život.

Královská noc (2015)

Je 8. května 1945 a svět oslavuje konec války. Dvě mladé dívky mají příležitost si poprvé vyrazit ven. Problém je, že jejich domov je Buckinghamský palác a teenagerky jsou princezna Margaret a budoucí královna Alžběta II. Bylo jí teprve 19 let, o své budoucí úloze neměla ani tušení a chtěla aspoň chvíli prožít jako normální dívka z normální rodiny. Romantická crazy komedie je opravdu roztomilým příběhem o tom, jak Alžběta poznává obyčejný život i lidi, jimž už za pár let začala vládnout.

Mimoni (2015)

Tři z party žlutých mimoňů dostanou od padoucha za úkol, aby ukradli Alžbětě II. její korunu. Při té příležitosti ten nejroztomilejší z nich vytáhne Excalibur, díky čemuž se z něj stává král celé Velké Británie. Což je pro Alžbětu II. celkem šok. nakonec vše dobře dopadne a mimoni vrátí Británii zpět královně.

Seriál Koruna (2016-2022)

Výjimečný seriálový hit, ověnčený sedmi Zlatými glóby, sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. Tenhle seriál diváci milují, královská rodina sama proti němu neměla výhrady, ačkoliv královna připomínala, že ne všechno zdaleka odpovídá realitě. Jsou tu ale všechny momenty, které zná veřejnost z oficiálních zdrojů i bulváru.


Zábava - další články

Doporučujeme