Netradiční soutěž: Jihokorejskou kadeřnici ocenili za nicnedělání

9. června 2021·Zábava·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Na jihokorejském ostrově Čedžu se odehrála soutěž, která jinde ve světě nemá obdoby. Šlo o Space Out Competition, kde je hlavním cílem dokonalé zklidnění těla a mysli. Vítězem je pak ten, kdo po dobu 90 minut nicnedělání má nejstabilnější a nejnižší puls. Informoval o tom server VICE.

Pod pojmem soutěž si obvykle každý z nás představí nějakou sportovní disciplínu, kde člověk vykonává určitou fyzickou aktivitu. V jižní Koreji, ale vymysleli úplně něco jiného. Rozhodli se soutěžit v nicnedělání. Sice se to může zdát snadné, ale opak je pravdou.

Soutěž založila umělkyně Woopsyang v roce 2014. Snaží se poukázat na to, že se společnost rychle rozvíjí a čelí obrovskému tlaku. Hlavně loňský a letošní rok byl díky koronavirové pandemii velmi stresující. Svět zasažený pandemií potřebuje Space Out víc než kdy jindy. Doma máme hodně času na klid, ale trávíme ho stresováním se z viru a úzkostmi,” uvedla pro VICE zakladatelka.

V lese na jihu ostrova Čedzu se sešlo 28 účastníků, kteří se snažili o nejdokonalejší vypnutí mysli. Během 90 minutového zklidnění jim organizátoři měřili pravidelně tepovou frekvenci. Mimo to, nesměli usnout, jinak by byli diskvalifikováni. To, co mozek v této neobvyklé době potřebuje, je okamžik, kdy vypneme a věnujeme se duševnímu odpočinku, abychom se osvobodili od úzkosti,”  řekla pro server psychiatrička Shin Dong-won, která soutěž podporuje.

Vítězkou se stala čtyřiatřicetiletá Jihokorejka Kim Ah-reum, která má na ostrově vlastní kadeřnický salón. Byla mi zima a měla jsem hlad. Slyšela jsem vrány a kašel ostatních účastníků, takže nebylo nejjednodušší vypnout,” popsala vítězka po skončení klání.

 

Zábava - další články

Doporučujeme